Leiderschap en Innovatie
– Hoe kunnen we innovatiever omgaan met stedelijke vraagstukken? Zoals het oplossen van fiets parkeerproblemen? Of afval scheiden? En hoe kunnen we inwoners stimuleren om te participeren, en de toekomst in eigen hand te nemen? Het Design Thinking proces leent zich perfect voor dit type vragen.
Gemeente Groningen Design Thinking
De vraag van Groningen aan Versdenkers
In een onderzoek naar stedelijke veerkracht vroeg Gemeente Groningen Versdenkers naar een Design Thinking proces met een groep van 60 beleidsmedewerkers en bestuurders. 5 groepen gingen aan de slag op thema’s als: afval scheiden, fietsparkeren, burger betrokkenheid en arbeidsmarkt participatie.
Het programma
Door het Design Thinking proces in te zetten behandelt iedere groep het eigen thema in 6 fases: Inleven in de doelgroep – Probleem en Ontwerpvraag definiëren – Inspiratie ophalen- Idee-ontwikkeling – Prototyping – Presentatie. Elke groep wordt begeleid door een Versdenkers coach.
Creatieve disruptie in het Design Thinking proces
In de derde fase Idee-ontwikkeling wordt veel ruimte gegeven aan creatieve exploratie en brainstormen. In de presentatie fase worden improvisatietheater en rollenspellen ingezet om in de huid van 6 verschillende doelgroepen te kruipen. Onze inhouse tekenaar Theresa Hartgers heeft de resultaten van het Design Thinking proces pakkend samengevat in visuele verslagen. Met visuele verslagen houd je de resultaten en de output levend. Deze kunnen geprint worden, of op social worden geplaatst.