Zo maak je met guerrila marketing je event onvergetelijk 

 

Hoe zorg je ervoor dat bezoekers nog dagen napraten over jouw evenement?

Een ijzersterk inhoudelijk programma dat perfect aansluit op de behoeften van je doelgroep is de hoeksteen van elk event. Maar naast de inhoud zijn er nog andere belangrijke ingrediënten voor succes. Denk aan de totaalbeleving, een creatief thema dat de zintuigen prikkelt en een paar verrassende, onvergetelijke elementen waar de mensen over napraten.

Om dit te bereiken, kunnen we veel leren van guerrilla marketing. Bij deze vorm van marketing maak je op een verrassende, fantasievolle manier contact met je doelgroep. Daarbij genereer je beleving en interactie met een creatief idee, zodat er een ‘wow’-effect ontstaat. Misschien ken je al wat klassiekers: de flashmob, de trap met (echt werkende) pianotoetsen, de draaideur in de vorm van een balletdanseres… Events lenen zich perfect voor guerrilla marketing!

Voorbeelden van guerrilla marketing

De Complimentenpoort

Je bezoekt een lifestyle-event en bij de ingang loop je onder een grote poort door. Zodra je de prachtig gedecoreerde boog passeert, hoor je ineens een stem die je een compliment geeft: “Wat zie jij er goed uit vandaag!” De persoon die achter je loopt, krijgt te horen: “Yes! Jij gaat het helemaal maken.” Wat leuk zeg! Je loopt nog een keer onder de sensor door en hoort: “Er zouden echt meer mensen moeten zijn zoals jij.” Met een big smile vervolg je je weg. Jouw dag kan al niet meer stuk.

Deze complimentenpoort zou een typische guerrilla-actie op een event kunnen zijn met als doel: bezoekers een positieve beleving geven en de toon zetten voor de dag. De complimentenpoort is in 2017 geplaatst op station Utrecht Centraal bij de in- en uitgang van Hoog Catharijne in het kader van de leefbaarheid in het stationsgebied.

Zeeman op de Amsterdam Fashion Week

Een ander mooi voorbeeld is de stunt van Zeeman op de Amsterdam Fashion week in 2011. De textielketen gaf onder de naam FRANK een indrukwekkende modeshow voor de crème de la crème van de modewereld. Pas aan het einde werd duidelijk dat het ‘gewoon’ om kleding van Zeeman ging. Boodschap van de stunt: ‘Er goed uitzien hoeft niet duur te zijn’.
Een gewaagde actie, die dit high brow event lekker op de hak nam en zorgde voor veel free publicity. Met de actie werden verschillende prijzen gewonnen.

https://youtu.be/f1lJxbX04lE

Superhelden van cornflakes en chocola

Kellogg’s liet op de Comic Con 2016 in San Diego een bekende grafitti-artiest dagelijks live ‘cohcofitti’-kunstwerken maken van bekende superhelden. Gemaakt van cornflakes en chocola. Welke superhelden zouden worden vereeuwigd, dat mochten de fans via de sociale media bepalen. De actie leverde Kellog’s duizenden extra fans op en flink wat free publicity.

Hoe bedenk je die leuke, spraakmakende onderdelen?

Het lijkt misschien makkelijk om een pakkende actie te bedenken. Een flashmob? Een metershoog paard? Stroopwafels bakken in de vorm van je naam? Een verrassings-act op het toilet? The sky is the limit. Maar een guerrillamarketing-actie is pas écht raak als het perfect past bij het thema van het event, de behoefte van de bezoekers en de merkwaarden van de organisatie.

Laten we even ingaan op het organiseren vanuit een thema:

Stel dat je als bedrijf een event organiseert met als doel dat de werknemers van verschillende vestigingen in het land elkaar beter leren kennen en samen ervaren voor welke waarden zij staan en wet hen verbindt. Als titel voor je event is bijvoorbeeld bedacht: ‘We are family!’. Hoe zou je dat creatief kunnen invullen?

De uitnodiging

 • Een kaart die lijkt op de uitnodiging voor een familiefeest.

 

De locatie

 • Een plek waar je in de zomer met je familie naar toe zou gaan. Een mooie, bosrijke plek met open velden, een vijver en een prachtig landhuis (zie je het al voor je?).

 

De badge die je als bezoeker op krijgt

 • Een vrolijke, ronde button met de tekst ‘We are family’ en jouw naam. Er zijn verschillende kleuren waarmee later op de dag teams worden gevormd.

 

Tijdens het event

 • Je kunt een aantal (buiten)spellen doen met je collega’s. Aan de hand van de gekleurde buttons ben je ingedeeld in een groepje en de strijd gaat om een leuke, verbindende prijs (bijvoorbeeld een voetbalspel voor de afdeling).
 • Je kunt meedoen aan een familie-opstellingsessie met collega’s.
 • Er is een speciale zithoek waar een acteur/muzikant minigesprekjes voert met de genodigden die gaan over ‘het familiegevoel bij dit bedrijf’. Aan het einde van de dag heeft de muzikant zijn gesprekjes verwerkt in een grappig, ontroerend en herkenbaar lied dat hij voor de hele zaal speelt. Er is zelfs een meezing-refrein waarin duidelijk wordt wat de mensen bij dit bedrijf verbindt.

 

Tijdens het plenaire gedeelte

 • Er is een optreden van een stand-up comedian die herkenbare grappen maakt over cliché-gedoe bij families en dit naadloos koppelt aan cliché’s, kenmerkend voor de specifieke bedrijfscultuur.
 • De directeur van het bedrijf heeft zijn presentatie verwerkt in een spannend verhaal (storytelling) waarbij de medewerkers van het bedrijf de held zijn.
 • Er is een optreden van soulzangers/zangeressen die de klassieker ‘We are family’ performen.

 

Na afloop van het event

 • Elke bezoeker krijgt een ingelijste foto mee van zijn team.
 • Er is een Spotify-playlist met songs over familie, samengesteld door de werknemers.

Met een goede voorbereiding wordt het makkelijker om verrassende ideeën te bedenken. Randvoorwaarden begrenzen weliswaar de speelruimte, maar stimuleren de creativiteit. Vooral het gekozen thema en de event-titel bieden kansen voor creatieve invulling. Die kunnen het startschot vormen van een vruchtbare brainstorm. Al deze acties dragen bij aan het gevoel waarmee de bezoekers naar huis gaan: “We werken bij een geweldig bedrijf, we voelen ons verbonden en er is saamhorigheid.”

Het begint al voor je event: enkele voorbeelden voor een verrassende uitnodiging

Bezoekers enthousiast maken voor je event begint al bij de uitnodiging en de promotie ervan. Een uitgelezen kans om verrassende, out of the box-ideeën in te zetten. Een paar fraaie voorbeelden.

Verhuisrace Perry Sport

Perry Sport Utrecht organiseerde dit jaar een verhuisrace ter gelegenheid van de opening van hun nieuwe vestiging (100 meter verderop) in winkelcentrum Hoog Catharijne. Tijdens de race moesten de deelnemers zo snel mogelijk de afstand afleggen met een verhuisdoos in de handen. Op een groot scorebord werden de tijden bijgehouden. Een sterke actie die veel media-aandacht kreeg en een overvolle winkel opleverde.

Eindgrap voor een detective

Ter promotie van het Utrecht International Comedy Festival 2017 werd in een online campagne iedereen uitgedaagd om de eindgrap te bedenken voor een humoristisch detectivefilmpje met de titel A Killer Joke. Doel was om betrokkenheid te creëren, media-aandacht krijgen en uiteraard bezoekers trekken. Resultaat: het festival was uitverkocht.

Inspirinedoosje als uitnodiging

Een ‘inspirinedoosje’ vormde de uitnodiging voor een inspiratie-bijeenkomst over marketing en branding van ziekenhuizen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen stuurde haar leden dit opvallende doosje (met pepermuntjes en een bijsluiter) als alternatief voor de brief en e-mail die voorheen vaak werd verstuurd. Het idee was ook dat deze mailing op het bureau van de ontvangers zou blijven liggen als reminder. Het werkte! Er kwamen twee keer zo veel aanmeldingen als bij vorige events.

Doosje Inspirine

 

De resultaten van een guerrilla marketing-actie meten

Hoe je de resultaten van je actie meet, hangt helemaal af van het doel. Welke resultaten wilde je bereiken? Blije bezoekers? Aandacht van de pers? Een verkoopgesprek? Productverkoop? Een sample- of offerte-aanvraag genereren? Pas als je die voor ogen hebt kun je de resultaten inventariseren.

 • Vraag feedback van de bezoekers over de guerrilla-actie.
 • Inventariseer hoeveel respons je hebt gekregen (aantal verkoopgesprekken, geplaatste orders, sample-aanvragen, achterlaten e-mail adres, enzovoorts)
 • Inventariseer op social media de buzz rondom je actie (hoeveel foto’s zijn er gedeeld, wat zijn de reacties op Facebook, Twitter, Linkedin en Instagram?).
 • Inventariseer intern hoe de ludieke acties hebben bijgedragen aan het succes van het event.

Auteur Frank Paats

Omslagfoto: creativeguerrillamarketing.com

 

Bij Conceptontwikkeling komen creativiteit en strategie samen.

Een goed concept ontwikkelen voor communicatie of (employer) branding kan een uitdaging zijn, omdat het proces van idee naar uitvoering niet altijd gestructureerd verloopt. Deze training helpt je dat proces te beheersen.

Deel dit artikel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

2 x per maand inspiratie ontvangen. Kunst, creativiteit, campagnes, cases en trainingen.

Social Media

Cases, kennis en blogs

design-thinking

De Design Thinking Methode. Zo werken de 5 fases voor Innovatie

Design Thinking is geen magische toverspreuk voor ontwerpers, noch is het een geheim genootschap van creatieve denkers. Het is een benadering van probleemoplossing die iedereen kan omarmen. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van Design Thinking, waarbij we de spelregels, verschillende vormen van innovatie, de rollen en attitudes, en de 5 fases verkennen.

Lees verder »
Creatieven kunnen niet altijd aan staan

Creatieve professionals kunnen niet altijd áán staan

De héle dag creatief. Hoezo kan dat niet? Creatieve professionals zijn van onschatbare waarde voor het succes van je team en organisatie. Ze hebben het vermogen om grenzen te verleggen, originele ideeën te genereren en innovatieve oplossingen te vinden. Toch is het belangrijk om te erkennen dat creatieven niet de hele dag door kunnen gaan met het leveren van hoogwaardige creatieve output. Hoe kun je hier als organisatie en manager mee omgaan?

Lees verder »
Scroll to Top

Wil jij gratis inspiratie in je mailbox?

Ontvang 1 x per maand onze nieuwsbrief

Ik wil meer informatie over deze training

Naam

TRAININGSDATA
27/28 nov en 11/12 dec (vol)
22/23 jan 5/6 febr 2024
4/5/18/19 maart 2024
27/28 april en 10/11 mei

TIJDEN
Van 10:00 tot 16:00.

PRIJS
€1899,- EX BTW

EARLY BIRD KORTING
€100,- Early bird korting als je uiterlijk een maand voor aanvang betaalt.

LOCATIE
Drievriendenstraat 26, 3014 JS, Rotterdam.

BTW-VRIJE FACTUUR?
Dat kan! Geef het aan bij je inschrijving.

BARTEREN
We ruilen graag onze kennis tegen een mooi aanbod. Klik hier voor informatie.