wat-is-een-concept en hoe maak je een concept

In de wereld van marketing en binnen de creatieve industrie is het begrip “concept” een alomtegenwoordige term. Maar wat houdt het nu precies in? En is de betekenis van “concept” hetzelfde in  verschillende vakgebieden?

Wat is een concept?

In dit blog duiken we We duiken diep in de wereld van concepten, bespreken verschillende soorten concepten en laten zien waarom ze van onschatbare waarde zijn.

Wat verstaan we onder een concept?

Laten we starten met de kernvraag: wat verstaan we onder een concept? Het woord “concept” vindt zijn oorsprong in het Latijnse woord “conceptum,” afgeleid van “concipere,” wat “begrijpen” of “vatten” betekent. Het heeft een lange geschiedenis in filosofie en taal, en is nu een centraal begrip in diverse vakgebieden, van marketing tot kunst en technologie. In die context is een concept een abstract idee of overkoepelend plan dat als fundament dient voor een project, campagne, product of creatieve uiting. Het vormt de rode draad die alle elementen van een project met elkaar verbindt en zorgt voor samenhang en focus. Of je nu werkt aan conceptontwikkeling, een kunstwerk, een nieuw product, een muziekstuk of een zakelijk plan, een concept is de essentie die alles bijeenhoudt.

Wat is een concept voor marketing?

Voor marketingprofessionals is een goed concept van onschatbare waarde. Het gaat om het begrijpen van de behoeften en verlangens van een doelgroep en het ontwikkelen van producten of diensten die daarop inspelen. Het traditionele marketingconcept rustte op de vier pijlers van product, prijs, plaats en promotie, ook wel bekend als de “4P’s.” Deze pijlers vormden lange tijd de basis voor marketingstrategieën. Maar inmiddels zijn er in het moderne marketinglandschap nieuwe benaderingen gekomen die gebaseerd zijn op veranderende consumentengedragingen en technologische ontwikkelingen. Maar welke benadering je ook kiest; een doordacht marketingconcept zorgt ervoor dat alle elementen naadloos samenkomen en leiden tot een doeltreffende merkstrategie.

Samenhang in ideeën

Stel je voor dat je werkt aan een concept voor een nieuw online streamingplatform. Je moet dan niet alleen nadenken over de content (product), maar ook over de prijsmodellen, distributiekanalen (plaats) en de manier waarop je het platform promoot en personaliseert (promotie). Het marketingconcept speelt hier een cruciale rol bij het integreren van al deze elementen en het ontwikkelen van een samenhangende strategie in het digitale tijdperk.

In plaats van een one-size-fits-all benadering zou je het concept ook kunnen richten op het begrijpen van individuele kijkers. Met geavanceerde data-analyse en kunstmatige intelligentie kun je aanbevelingen doen op basis van kijkgeschiedenis en voorkeuren, waardoor de kijkervaring gepersonaliseerd wordt.

Wat is een concept voor kunst?

In de kunstwereld is conceptontwikkeling ook van groot belang. Kunstenaars streven ernaar om hun gedachten, emoties en boodschappen uit te drukken via hun creaties. Het concept is datgene wat een kunstwerk diepte en betekenis verleent. Kunstenaars die augmented reality (AR) gebruiken om interactieve kunstwerken te creëren, werken met hedendaagse concepten. Een opmerkelijk voorbeeld hiervan is het kunstproject genaamd “The Enemy” van de Franse journalist en kunstenaar Karim Ben Khelifa.

In “The Enemy” maakt Ben Khelifa gebruik van geavanceerde AR-technologie om een meeslepende ervaring te bieden. Het concept gaat verder dan louter visuele esthetiek; het beoogt diepgaande interactie en reflectie te stimuleren. In dit project worden kijkers uitgenodigd om in AR oog in oog te staan met voormalige vijanden in conflictgebieden over de hele wereld. Deze interactieve ontmoetingen worden begeleid door audio-interviews en verhalen van de betrokken personen.

Het concept achter “The Enemy” gaat over het verkennen van menselijke emoties, begrip en empathie in de context van conflicten. Het maakt gebruik van technologie om een brug te slaan tussen de kijker en de ervaringen van mensen in oorlogsgebieden, en het moedigt reflectie aan over de aard van conflict, verzoening en menselijke verbondenheid.

Dit voorbeeld laat zien hoe moderne kunstconcepten evolueren door technologie te integreren om diepere lagen van betekenis en interactie te creëren in kunstwerken, en hoe ze de kijkervaring veranderen van passief naar actief en participatief.

wat-is-een-concept-hoe-maak-je-een-concept

Wat is een concept voor product design

Bij de ontwikkeling van nieuwe producten blijft het productconcept van cruciaal belang, vooral gezien de technologische vooruitgang. Een productconcept omvat het idee van wat het product zal zijn, hoe het gaat werken en welke voordelen het aan de doelgroep zal bieden. Het productconcept vormt nog steeds de basis voor het ontwerp, de productie en de marketing van het product.

Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van slimme wearables, zoals geavanceerde gezondheidsmonitoring apparaten. Het productconcept beschrijft dan fysieke aspecten van het apparaat, maar ook de integratie van gegevensanalyses, gebruiksgemak en connectiviteit met andere digitale platforms.

Wat is een concept voor muziek?

Ook in de wereld van muziek is het concept een essentieel onderdeel van het compositieproces. Het omvat de melodie, teksten, sfeer en het emotionele doel van een muziekstuk. Een sterk muziekconcept zorgt ervoor dat alle elementen harmonieus samenkomen om een betekenisvolle luisterervaring te creëren.

Muziekproducenten en artiesten die experimenteren met virtual reality (VR) en 360-graden audio om luisteraars een meeslepende, ruimtelijke muziekbeleving te bieden, werken daarin ook met concepten. Het concept draait dan niet alleen de muziek zelf, maar ook de technologie die wordt ingezet om nieuwe dimensies aan de luisterervaring toe te voegen.

Wat is een concept voor bedrijven?

Voor ondernemers en zakelijke professionals blijft het businessconcept de ruggengraat van hun bedrijfsstrategie, vooral met de disruptie en digitale verschuivingen die de afgelopen decennia hebben plaatsgevonden. Het concept geeft richting aan wat het bedrijf doet, wie de doelgroep is, hoe het bedrijf zich onderscheidt van de concurrentie en hoe het winstgevend kan zijn.

Bedrijven die zich richten op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, aangewakkerd door toenemende bewustwording, zijjn verantwoordelijk voor veel nieuwe businessconcepten. Concepten gaan dan over de verkoop van producten, maar ook de nadruk op ecologische verantwoordelijkheid en maatschappelijke impact als integraal onderdeel van de bedrijfsstrategie.

Waarom zijn concepten zo belangrijk?

Nu we verschillende soorten concepten hebben besproken, is het essentieel om te begrijpen waarom concepten zo belangrijk zijn voor marketingprofessionals en creatieve geesten.

  • Innovatie en aanpassing: In een wereld die voortdurend verandert, stellen concepten professionals in staat om innovatieve en flexibele benaderingen te ontwikkelen om aan de eisen van de moderne samenleving te voldoen.
  • Publieksbetrokkenheid: Hedendaagse concepten kunnen worden aangepast aan de verwachtingen van een steeds meer gedigitaliseerd en interactief publiek, wat resulteert in meer betrokkenheid en impact.
  • Diversiteit en inclusie: Concepten kunnen worden gebruikt om diversiteit en inclusie te bevorderen, wat een grotere rol is gaan spelen in het hedendaagse bewustzijn.
  • Technologische integratie: Concepten helpen bij de integratie van geavanceerde technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, augmented reality en blockchain, in diverse disciplines.
  • Maatschappelijke relevantie: Concepten kunnen inspelen op maatschappelijke kwesties, zoals duurzaamheid, milieubehoud en sociale rechtvaardigheid, en ze vertalen naar creatieve en zakelijke initiatieven.

Van onschatbare waarde

In de wereld van marketing en de creatieve industrie is en blijft conceptontwikkeling van onschatbare waarde. Of het nu gaat om het vormgeven van innovatieve marketingstrategieën, het creëren van grensverleggende kunst, het ontwikkelen van geavanceerde producten, het componeren van moderne muziek of het bouwen van duurzame bedrijfsmodellen, concepten blijven essentieel voor succes en relevantie. Een goed doordacht concept is de sleutel tot het bereiken van je doelen en het inspireren van de wereld om je heen.

Naar de cursus Conceptontwikkeling.

Naar de cursus Visuele communicatie.

Naar Design Thinking voor teams

Naar Consultancy en Merkstrategie.

Meer informatie over Leiderschapstraining.

Naar de cursus Creatief leiderschap.

Deel dit artikel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

2 x per maand inspiratie ontvangen. Kunst, creativiteit, campagnes, cases en trainingen.

Social Media

Cases, kennis en blogs

design-thinking

De Design Thinking Methode. Zo werken de 5 fases voor Innovatie

Design Thinking is geen magische toverspreuk voor ontwerpers, noch is het een geheim genootschap van creatieve denkers. Het is een benadering van probleemoplossing die iedereen kan omarmen. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van Design Thinking, waarbij we de spelregels, verschillende vormen van innovatie, de rollen en attitudes, en de 5 fases verkennen.

Lees verder »
Creatieven kunnen niet altijd aan staan

Creatieve professionals kunnen niet altijd áán staan

De héle dag creatief. Hoezo kan dat niet? Creatieve professionals zijn van onschatbare waarde voor het succes van je team en organisatie. Ze hebben het vermogen om grenzen te verleggen, originele ideeën te genereren en innovatieve oplossingen te vinden. Toch is het belangrijk om te erkennen dat creatieven niet de hele dag door kunnen gaan met het leveren van hoogwaardige creatieve output. Hoe kun je hier als organisatie en manager mee omgaan?

Lees verder »
Scroll to Top

Wil jij gratis inspiratie in je mailbox?

Ontvang 1 x per maand onze nieuwsbrief

Ik wil meer informatie over deze training

Naam

TRAININGSDATA
27/28 nov en 11/12 dec (vol)
22/23 jan 5/6 febr 2024
4/5/18/19 maart 2024
27/28 april en 10/11 mei

TIJDEN
Van 10:00 tot 16:00.

PRIJS
€1899,- EX BTW

EARLY BIRD KORTING
€100,- Early bird korting als je uiterlijk een maand voor aanvang betaalt.

LOCATIE
Drievriendenstraat 26, 3014 JS, Rotterdam.

BTW-VRIJE FACTUUR?
Dat kan! Geef het aan bij je inschrijving.

BARTEREN
We ruilen graag onze kennis tegen een mooi aanbod. Klik hier voor informatie.