versdenkers-wat-is-creative-concepting

Creative concepting is de magische brug tussen dromen en realiteit in de wereld van marketing, design en communicatie. Het is de kunst van het smeden van sterke merkideeën die niet alleen inspireren maar ook doelgericht zijn.

Maar wat betekent het nu echt? Waar draait het allemaal om? In dit artikel nemen we je mee op een reis door de wereld van creative concepting, waar strategie, creativiteit, en realisatie samenkomen om magische merkverhalen te creëren.

Wat is Creative Concepting?

`
Bij creative concepting draait alles om balans. Het begint met strategie, waarbij je de fundamenten legt voor je merk. Je definieert je doelen, je doelgroep en je unieke merkpersoonlijkheid. Dit vormt de solide basis waarop creativiteit kan gedijen.

De Basisbeginselen 

Laten we beginnen met de kern van het begrip. Creative concepting is een holistische benadering van het ontwikkelen en implementeren van ideeën voor merkcommunicatie. Het is de kunst om strategische visie te verbinden met creatieve verbeelding en deze om te zetten in tastbare realiteit.

Creative Concepting: De Kunst van Focus, Flow en Form

In de wereld van marketeers, ontwerpers, grafisch vormgevers, campagnemakers, copywriters en mediadesigners, is er een constante vraag naar creatieve concepten. Onder de schijnwerpers van tijdsdruk, meningen, en budgetten moeten deze professionals hun krachten bundelen om een sprankelend eindproduct te creëren. Maar hoe brengen ze al die verschillende perspectieven op een zinvolle manier samen? Hoe voorkomen ze dat hun ideeën verloren gaan in chaos, gebrek aan visie, of slechte planning? Dit is waar de kunst van creative concepting begint.

Focus: De Ruggengraat van Creatieve Conceptontwikkeling


Het fundament van creative concepting is strategie. Hier begint de reis, waarin je de doelen en doelgroepen van je merk definieert. Strategie geeft richting en zorgt ervoor dat al je inspanningen een gemeenschappelijk doel dienen.

En dat begint allemaal met focus. Focus is als de strategische kaart die je de weg wijst in het doolhof van creatieve mogelijkheden. Hier draait alles om voorbereiding en visie. Het is de fase waarin jouw merkpersoonlijkheid tot leven komt, strategische uitgangspunten kristalliseren, en waar je je doelen en doelgroepen scherpstelt. Focus leert je niet alleen hoe je een merkvisie vormgeeft, maar ook hoe je trouw blijft aan je authentieke waarden.

Flow: Laat de Creativiteit Stromen

Na focus komt flow, de fase waarin je creativiteit in volle bloei staat. Hier komt creativiteit in het spel. Hier krijgt je merk een gezicht en een stem. Je gaat op zoek naar unieke, opvallende concepten die je merk onderscheiden van de rest. Creativiteit is de vonk die emoties oproept, mensen raakt, en een blijvende indruk achterlaat. Flow moedigt je aan om buiten de gebaande paden te treden en gedurfde merkconcepten te bedenken. Hier, in de wereld van flow, wordt je creativiteit bevrijd en kun je de meest opvallende ideeën laten floreren.

Form: Breng Je Visie tot Leven

De laatste etappe van creative concepting is form. Hier gaat het allemaal om de uitvoering van je concepten in beeld, taal, media en middelen. Form geeft je de gereedschappen om je visie en concept te verpakken in onderscheidende communicatie. Het is waar je ideeën tot leven komen en een tastbare vorm aannemen die de wereld kan betoveren. Hier wordt de magie tastbaar, of het nu gaat om design, copywriting, multimedia, of andere communicatiemiddelen. Form zorgt ervoor dat je merk consistent, aantrekkelijk en effectief wordt gepresenteerd.

wat is creative-concepting

Waarom Creative Concepting Belangrijk Is

Maar waarom is creative concepting zo belangrijk in de moderne zakelijke wereld? Het antwoord ligt in de impact die het kan hebben op je merk en je bedrijf als geheel.

  • Differentiatie: In een overvolle markt is het essentieel om op te vallen. Creative concepting helpt je om unieke en onderscheidende merkidentiteit te creëren.
  • Emotionele Binding: Merken die sterke verhalen vertellen en emoties oproepen, bouwen een sterke band op met hun klanten. Creative concepting geeft je de tools om deze verbinding te creëren.
  • Effectieve Communicatie: Een goed doordacht concept zorgt ervoor dat je boodschap duidelijk en overtuigend wordt overgebracht, wat leidt tot een betere communicatie met je doelgroep.
  • Consistentie: Door strategie, creativiteit en realisatie samen te brengen, zorg je voor een consistente merkervaring op alle kanalen en touchpoints.

Stappen in Creative Concepting

Nu je begrijpt wat creative concepting inhoudt en waarom het van belang is, laten we eens kijken naar de stappen die je kunt nemen om deze benadering in je eigen merkstrategie te integreren:

1. Strategische Analyse: Begin met een diepgaande analyse van je merk, je doelen en je doelgroep. Dit vormt de basis waarop je je concepten zult bouwen.

2. Visievorming: bepaal je standpunt ten opzichte van je inzichten en verwoord je belangrijkste communicatieboodschap. Bedenk ook welke beleving jouw doelgroep over de streep trekt om tot actie over te gaan.

3. Creatieve Brainstorm: Betrek je team en andere creatieve geesten bij een brainstormsessie. Laat ideeën vrij stromen en focus op originaliteit.

4. Conceptontwikkeling: Kies de meest veelbelovende ideeën en ontwikkel deze tot volwaardige concepten. Denk aan hoe deze concepten je merkwaarden en doelen weerspiegelen.

5. Realisatie en Implementatie: Breng je concepten tot leven door middel van design, copywriting, en andere media. Zorg ervoor dat je merk op een consistente manier wordt gepresenteerd.

6. Evaluatie en Aanpassing: Evalueer de effectiviteit van je concepten en pas ze aan indien nodig. Blijf leren en groeien.

Conclusie: een gedegen creatief proces kan een groot verschil maken

 

Creative concepting is een goed doordachte basis voor merkontwikkeling. Het verenigt strategie, creativiteit en realisatie om merkverhalen te creëren die blijven hangen bij je doelgroep.

In een wereld waar aandacht schaars is en concurrentie overal aanwezig, kan creative concepting het verschil maken tussen een gewoon merk en een buitengewoon merk. Het is de kunst van het vertellen van verhalen, van het inspireren van actie, en van het creëren van een blijvende indruk. Het is de kunst van strategie, creativiteit, en realisatie, samengevoegd tot één krachtige benadering.

Lisa van Noorden geeft de trainingen ‘Creatieve Conceptontwikkeling’ en coacht organisaties aan klantzijde en bureauzijde bij het ontwikkelen van creatieve concepten.

Deel dit artikel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

2 x per maand inspiratie ontvangen. Kunst, creativiteit, campagnes, cases en trainingen.

Social Media

Cases, kennis en blogs

design-thinking

De Design Thinking Methode: Creatieve Powerhouse voor Probleemoplossing

Design Thinking is geen magische toverspreuk voor ontwerpers, noch is het een geheim genootschap van creatieve denkers. Het is een benadering van probleemoplossing die iedereen kan omarmen. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van Design Thinking, waarbij we de spelregels, verschillende vormen van innovatie, de rollen en attitudes, en de 5 fases verkennen.

Lees verder »
Creatieven kunnen niet altijd aan staan

Creatieve professionals kunnen niet altijd áán staan

De héle dag creatief. Hoezo kan dat niet? Creatieve professionals zijn van onschatbare waarde voor het succes van je team en organisatie. Ze hebben het vermogen om grenzen te verleggen, originele ideeën te genereren en innovatieve oplossingen te vinden. Toch is het belangrijk om te erkennen dat creatieven niet de hele dag door kunnen gaan met het leveren van hoogwaardige creatieve output. Hoe kun je hier als organisatie en manager mee omgaan?

Lees verder »
Scroll to Top

Wil jij gratis inspiratie in je mailbox?

Ontvang 1 x per maand onze nieuwsbrief

Ik wil meer informatie over deze training

Naam

TRAININGSDATA
21/22 aug en 7/8 sept
2/3/16/17 november

TIJDEN
Van 10:00 tot 16:00.

PRIJS
€1899,- EX BTW

EARLY BIRD KORTING
€100,- Early bird korting als je uiterlijk een maand voor aanvang betaalt.

LOCATIE
Drievriendenstraat 26, 3014 JS, Rotterdam.

BTW-VRIJE FACTUUR?
Dat kan! Geef het aan bij je inschrijving.

BARTEREN
We ruilen graag onze kennis tegen een mooi aanbod. Klik hier voor informatie.