positionering

Als creatieve marketingbureaus zich richten op het positioneren van hun klanten, worden ze vaak geconfronteerd met de uitdaging om hun eigen bureau duidelijk te definiëren. Waarom is het soms lastig voor deze bureaus om hun eigen merkcommunicatie te ontwikkelen en hoe kunnen ze navigeren door het doolhof van positionering?

Waarom creatieve marketingbureaus worstelen met hun eigen identiteit en positionering

Het belang van positionering

Je wilt als bureau gewoon mooie dingen maken. Voor leuke klanten werken. En vette campagnes ontwikkelen. Maar om daarvoor de juiste klantenmix aan te trekken heb je in de overvolle markt wel een goede positionering nodig. Positionering is essentieel voor het succes van elk marketingbureau, inclusief de creatieve. Het geeft klanten een beeld van waar een bureau voor staat, wat het uniek maakt en waarom ze met hen zouden moeten samenwerken. Het is een kans om een sterke merkidentiteit op te bouwen en potentiële klanten aan te trekken. Maar voor creatieve marketingbureaus wordt dit proces vaak bemoeilijkt door de aard van hun werk. We zien 3 belangrijke factoren die hierbij meespelen.

1 – Verdwalen in een doolhof van mogelijkheden

Creatieve marketingbureaus zijn experts in het ontwikkelen van unieke merkcommunicatie voor hun klanten, maar als het aankomt op hun eigen positionering, raken ze soms verdwaald in een doolhof van mogelijkheden. Ze moeten zich onderscheiden van andere bureaus, terwijl ze toch een breed scala aan creatieve diensten aanbieden. Daarnaast moeten ze laten zien dat ze zowel strategisch als artistiek zijn, wat het vinden van de juiste balans tussen creativiteit en zakelijkheid lastig maakt.

Waarom bureaus worstelen met hun eigen positionering

2 – De dualiteit van creativiteit en zakelijkheid

Creatieve marketingbureaus moeten hun unieke creatieve aanpak combineren met zakelijk inzicht om klanten aan te trekken. Ze moeten laten zien dat ze grensverleggende ideeën kunnen genereren en meetbare resultaten kunnen leveren. Dit is een delicate balans, omdat een te sterke focus op creativiteit het zakelijke aspect kan ondermijnen en vice versa. Het vinden van de juiste positionering die deze dualiteit omvat, kan een langdurige zoektocht zijn.

3 – De evolutie van de markt

De markt voor marketingdiensten verandert voortdurend, met nieuwe trends en technologieën die nieuwe uitdagingen met zich meebrengen. Creatieve marketingbureaus moeten zich aanpassen aan deze veranderingen en regelmatig hun positionering heroverwegen. Dit kan leiden tot onzekerheid en instabiliteit, omdat ze constant proberen bij te blijven en te voldoen aan de behoeften van hun klanten.

Hoe kun je daar als bureau mee omgaan? Drie x een aanpak.


De Niche Positionering en Specialisatie:
In plaats van een breed scala aan creatieve diensten aan te bieden, kunnen creatieve bureaus kiezen om te specialiseren in een specifieke niche binnen het creatieve spectrum. Zo kunnen ze diepgaande expertise ontwikkelen en zich onderscheiden van andere bureaus. Bijvoorbeeld, focus op digitale storytelling voor duurzame merken. Met een specifieke focus wordt het gemakkelijker om een duidelijke merkidentiteit te communiceren en aantrekkelijk te zijn voor klanten die exact die expertise nodig hebben.

Een Integrale Positionering: Bureaus kunnen actief werken aan het integreren van creatieve en zakelijke aspecten in hun positionering. Ze kunnen transparant laten zien hoe ze grensverleggende creativiteit combineren met meetbare resultaten. Bijvoorbeeld door casestudies te presenteren waarin zowel het innovatieve concept als de positieve zakelijke impact van een campagne worden benadrukt. Het benadrukken van deze dualiteit in de positionering kan klanten aanspreken die zowel op zoek zijn naar creatieve ideeën als tastbare resultaten.

De Adaptieve Positionering: Aangezien de markt voortdurend verandert, kunnen bureaus een adaptieve aanpak inzetten voor hun positioneringsstrategie. Dit betekent dat ze regelmatig hun positionering evalueren en aanpassen aan nieuwe trends en technologieën. Het kan nuttig zijn om een intern proces te creëren dat het team helpt bij het identificeren van opkomende trends en het aanpassen van de positionering . Hierdoor kunnen bureaus wendbaar blijven en snel inspelen op de veranderende behoeften van klanten.

Gave projecten draaien blijft de kernambitie van veel creatieve bureaus. Maar daarvoor moet je wél optimaal zichtbaar zijn bij de juiste klanten. Door goede strategische keuzes, duidelijke communicatie en voortdurend meebewegen met veranderende omstandigheden, kunnen creatieve bureaus hun identiteit helder definiëren en daarmee groei en succes bereiken.

door: Lisa van Noorden
Versdenkers

Wil je met je bureau werken aan je eigen positionering? 
Bekijk de video over de Positionering van Zuidkoop Natural Projects

Deel dit artikel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

2 x per maand inspiratie ontvangen. Kunst, creativiteit, campagnes, cases en trainingen.

Social Media

Cases, kennis en blogs

design-thinking

De Design Thinking Methode: Creatieve Powerhouse voor Probleemoplossing

Design Thinking is geen magische toverspreuk voor ontwerpers, noch is het een geheim genootschap van creatieve denkers. Het is een benadering van probleemoplossing die iedereen kan omarmen. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van Design Thinking, waarbij we de spelregels, verschillende vormen van innovatie, de rollen en attitudes, en de 5 fases verkennen.

Lees verder »
Creatieven kunnen niet altijd aan staan

Creatieve professionals kunnen niet altijd áán staan

De héle dag creatief. Hoezo kan dat niet? Creatieve professionals zijn van onschatbare waarde voor het succes van je team en organisatie. Ze hebben het vermogen om grenzen te verleggen, originele ideeën te genereren en innovatieve oplossingen te vinden. Toch is het belangrijk om te erkennen dat creatieven niet de hele dag door kunnen gaan met het leveren van hoogwaardige creatieve output. Hoe kun je hier als organisatie en manager mee omgaan?

Lees verder »
Scroll to Top

Wil jij gratis inspiratie in je mailbox?

Ontvang 1 x per maand onze nieuwsbrief

Ik wil meer informatie over deze training

Naam

TRAININGSDATA
21/22 aug en 7/8 sept
2/3/16/17 november

TIJDEN
Van 10:00 tot 16:00.

PRIJS
€1899,- EX BTW

EARLY BIRD KORTING
€100,- Early bird korting als je uiterlijk een maand voor aanvang betaalt.

LOCATIE
Drievriendenstraat 26, 3014 JS, Rotterdam.

BTW-VRIJE FACTUUR?
Dat kan! Geef het aan bij je inschrijving.

BARTEREN
We ruilen graag onze kennis tegen een mooi aanbod. Klik hier voor informatie.