De oudste leden van Generatie Z (geboren na 1995) hebben anno 2018 pas de volwassen leeftijd bereikt. Toch zijn onderzoekers en trendvoorspellers al volop bezig met de generatie die daarna komt.

Van Z naar Alpha: marketing voor consumenten van de toekomst

 

De na 2010 geboren Generatie Alpha, nu tussen de o en 8 jaar oud. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de generaties Z en Alpha? En hoe kunnen marketeers zich voorbereiden op deze consumenten van de toekomst? We hebben de drie belangrijkste inzichten uit verschillende onderzoeken samengevat.

1. Technologische ontwikkelingen bepalen de verwachtingen

Nieuwe technologieën zijn de sturende kracht achter gedragingen en verwachtingspatronen van nieuwe generaties consumenten. Generatie Z en Alpha zijn beiden opgegroeid met mobiele telefoons, sociale media en andere digitale technologieën. Het grootste verschil is dat het dagelijkse leven van Generatie Alpha nog meer verweven zal zijn met technologie. Toepassingen zoals augmented reality (AR), artificial intelligence (AI) en vergaande interactie tussen mens en computer zullen naar verwachting de normaalste zaken van de wereld zijn voor de opgroeiende Alpha kinderen. Het gevolg is dat deze generatie steeds hogere verwachtingen zal hebben van slimme apparaten.

2. Het toenemend belang van thought leadership

Van Generatie Z is bekend dat ze zeer kritisch zijn ten opzichte van reclame en andere marketing uitingen. User generated content, zoals consumenten reviews in webshops, speelt daarom een grote rol bij het nemen van aankoopbeslissingen. Deze kritische houding is ook een belangrijke reden voor de populairiteit van influencers onder deze doelgroep. Langzaam aan is een verschuiving zichtbaar van influencer marketing naar thought leadership. We schreven hier al eerder een blog over.

Thought leadership houdt in dat merken zich onderscheiden door een duidelijke visie en expertise op bepaald gebied. De communicatie is niet zozeer gericht op verkoop als wel op voorzien in een specifieke informatiebehoefte of delen van kennis met de consument. Thought leadership zal naar verwachting een belangrijke tactiek zijn als je wil opvallen bij generatie Alpha.

3. Individualistische betekeniszoekers

Van Generatie Z is bekend dat ze er niet van houden gelabeld te worden met allerlei marketing termen. Ze willen behandeld en benaderd worden als individuen. Maar dan vooral niet via opdringerige direct marketing. Innovatieve en subtiele marketing technieken vormen de uitkomst. Deze zullen in de toekomst alleen maar belangrijker worden, want het individualisme en de kritische houding neemt bij Generatie Alpha alleen maar toe.

Hoe je als merk relevant blijft voor consumenten van de toekomst:

  • Zorg dat je constant op de hoogte blijft van nieuwe technologieën en welke rol ze spelen in levens van de nu nog jonge consumenten.
  • Ga voor natuurlijk en authentiek in de communicatie. Gladde, opdringerige marketing boodschappen kunnen een averechts effect hebben.
  • Zorg voor diversiteit in het aanbod. maar ook in de wijze waarop je producten en diensten aanbiedt (bijv. via verschillende platformen).
  • Probeer je te onderscheiden door jouw bijzondere visie of autoriteit op een specifiek gebied uit te dragen (thought leadership).
  • De aandacht in marketing verschuift van proactief naar reactief.
  • Richt je op het smeden van een emotionele band met de consument door ze betekenis
  • Data verzamelen over klantgedrag helpt beter in te spelen op de individuele behoeften en voorkeuren. Zorg wel dat je niet opdringerig wordt!

Auteur Dzenita Camo

Omslagfoto: Pexel

Bij Conceptontwikkeling komen creativiteit en strategie samen.

Een goed concept ontwikkelen voor communicatie of (employer) branding kan een uitdaging zijn, omdat het proces van idee naar uitvoering niet altijd gestructureerd verloopt. Deze training helpt je dat proces te beheersen.

Deel dit artikel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

2 x per maand inspiratie ontvangen. Kunst, creativiteit, campagnes, cases en trainingen.

Social Media

Cases, kennis en blogs

design-thinking

De Design Thinking Methode. Zo werken de 5 fases voor Innovatie

Design Thinking is geen magische toverspreuk voor ontwerpers, noch is het een geheim genootschap van creatieve denkers. Het is een benadering van probleemoplossing die iedereen kan omarmen. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van Design Thinking, waarbij we de spelregels, verschillende vormen van innovatie, de rollen en attitudes, en de 5 fases verkennen.

Lees verder »
Creatieven kunnen niet altijd aan staan

Creatieve professionals kunnen niet altijd áán staan

De héle dag creatief. Hoezo kan dat niet? Creatieve professionals zijn van onschatbare waarde voor het succes van je team en organisatie. Ze hebben het vermogen om grenzen te verleggen, originele ideeën te genereren en innovatieve oplossingen te vinden. Toch is het belangrijk om te erkennen dat creatieven niet de hele dag door kunnen gaan met het leveren van hoogwaardige creatieve output. Hoe kun je hier als organisatie en manager mee omgaan?

Lees verder »
Scroll to Top

Wil jij gratis inspiratie in je mailbox?

Ontvang 1 x per maand onze nieuwsbrief

Ik wil meer informatie over deze training

Naam

TRAININGSDATA
27/28 nov en 11/12 dec (vol)
22/23 jan 5/6 febr 2024
4/5/18/19 maart 2024
27/28 april en 10/11 mei

TIJDEN
Van 10:00 tot 16:00.

PRIJS
€1899,- EX BTW

EARLY BIRD KORTING
€100,- Early bird korting als je uiterlijk een maand voor aanvang betaalt.

LOCATIE
Drievriendenstraat 26, 3014 JS, Rotterdam.

BTW-VRIJE FACTUUR?
Dat kan! Geef het aan bij je inschrijving.

BARTEREN
We ruilen graag onze kennis tegen een mooi aanbod. Klik hier voor informatie.