Een lang weekend Antwerpen, heerlijk en echt veel te lang geleden. Tijd voor een hernieuwde kennismaking. En wat is nou een betere manier om de stad te herontdekken, dan kunst kijken. Straatkunst in dit geval. Want straatkunst neemt in het Antwerpse straatbeeld een bijzondere en functionele plek in.

Straatkunst in Antwerpen: een tour langs de stripmuren

 

Straatkunst heeft zich in de afgelopen decennia wereldwijd op dezelfde manier ontwikkeld. Van illegale praktijk van grafitti spuiten is het uitgegroeid tot een geaccepteerde kunstvorm met gevierde helden en grootheden. Antwerpen is een stad die straatkunst op een doordachte en succesvolle wijze inzet voor de verfraaiing van het straatbeeld. En dat merk je, want de grote murals die je tegenkomt voegen een extra sfeer toe aan de omgeving.

Het stripmurenproject

Het plaatsen van de muurschilderingen gebeurt doordacht via diverse projecten waarbij de gemeente samenwerkt met straatkunstenaars. Een daarvan is het stripmurenproject, dat bestaat uit 10 muurschilderingen gebaseerd op of geïnspireerd door bestaande strips. Voor de monumentale muurschilderingen zijn destijds bewust lelijke, slecht onderhouden of beschadigde muren gekozen. De werken hebben verder altijd een link met de buurt waarin ze staan.

De Strip tour leek mij een mooie route om te volgen, mede doordat het ook door de gezellige Kloosterstraat leidt. Dé plek voor mensen die op zoek zijn naar authentieke kleine winkels, vintage en lokaal design. En ook omdat het contentwise een mooie dubbele laag heeft: het gaat om beeldtaal én storytelling. Een mooie mix voor ons Versdenkers.

Dus downloadde ik de Antwerpse Museum app op mijn smartphone. In deze app vind je verschillende wandeltours langs straatkunst, gerangschikt naar thema. Gewapend met mijn camera ging ik op ontdekkingstocht. En dit is wat ik tegenkwam…

1. Kiekeboo – Merho

Het eerste stripmuur vinden we in de Paradijsstraat, dat zich in de zogenoemde studentenbuurt bevindt. Het muurwerk Kiekeboo werd in 2007 geschilderd, het jaar dat de gelijknamige strip waar de tekening op gebaserd is zijn 30-jarig bestaan vierde. Het werk heeft een link met de studentenbuurt via de hoofdpersoon Fanny die op de mural vrolijk naar de universiteit fietst.

2. Jommeke – Jef Nys

Jommeke is een van de meest populaire strips in Vlaanderen. Op de Frans Hals plein, een buurt met veel scholen, brengt Jef Nys in de vorm van een enorme muurschildering een monumentale ode aan Jommeke.

3. Cordelia – Ilah (Inge Liesbeth Alfonsina Heremans)

De stripmuur ‘Cordelia’ werd gemaakt op verzoek van Universiteit van Antwerpen, die de eigenaar is van het gebouw. Het meisje Cordelia is daarom afgebeeld in verschillende studerende houdingen. Op de achtergrond staan met lichtgrijze letters de namen van de verschillende faculteiten geschreven. Het geeft een erg leuk en speels beeld in de mooie Keizerstraat.

4. Conscience – Jan Bosschaert

De allereerste Antwerpse stripmuur is in 2005 geschilderd door Jan bosschaert en bevindt zich in het Moriaanstraatje. Op de muurschildering is een bestaande fontein afgebeeld. De fontein bevindt zich op het Conscienceplein, dat zich een paar straten verderop bevindt.

 

5. Laarmans – Dick Matena

Naast de Erfgoedbibliotheek, pal voor de tramhalte, vind je een afbeelding van de kantoorklerk Laarmans, een personage uit Kaas, het bekende verhaal van Willem Elschot. Deze stripmuur is in 2008 geschilderd.

6. Passage – Jan van der Veken

Op het KBC gebouw in de Sudermanstraat staat een stripmuur van Jan van der Veken, een bekende illustrator die ook voor de New Yorker werkt. Het thema van deze stripmuur is de relatie tussen de natuur in de stad. De figuren die op de afbeelding hebben allemaal een plant in de hand.

7. Suske en Wiske – Willy Vandersteen

De Suske en Wiske stripmuur werd in 2015 geschilderd op verzoek van de bewoners van de betreffende Seefhoekwijk. De muur is een eerbetoon aan de geestelijke vader van Suske en Wiske die in deze wijk werd geboren.

8. Kleurrijke Stoet – Brecht Evens

Van dit enorme smaakvol kleurrijke werk raakte ik een dag eerder al gecharmeerd toen ik langs de kleine design/kunst/antiek winkels van de Kloosterstraat slenterde. Brecht Evens is een grensverleggende en internationaal succesvolle Vlaamse striptekenaar die graag buiten de traditionele regels en lijntjes kleurt. Zijn werken zijn fantasievolle kleurrijke verhalen, zoals deze enorme muurschildering die een bruiloftsstoet moet voorstellen. Een leuke plek voor een huwelijksaanzoek!

9. Nero – Marc Sleen

Een stuk verderop kom je de mooie strak aangebrachte strip Nero tegen. Deze mural uit 2014 is een ode aan het oeuvre van Marc Sleen, de oudste striptekenaar van Belgie.

10. Louis Armstrong

De laatste stripmuur op mijn route was het door jazz en met name Louis Armstrong geïnspireerde werk boven wijnbistro Patine. Het mooie aan dit werk is dat het niet een groot beschilderd wand is. Het zijn kleine werkjes aangebracht in dichtgetimmerde raamopeningen van het statige witte gebouw. Alsof we even binnenkijken in andermans intieme wereld.. en daar vormt zich een verhaal..

Helaas was dit de enige muurschildering die ik zelf niet heb kunnen fotograferen, vanwege werkzaamheden op de weg. Daarom een plaatje van het internet om jullie een idee te geven.

Vond je deze virtuele tour leuk…

De volgende keer dat we in Antwerpen zijn, nemen we je mee langs een andere (street)art route. Ben je in de buurt, ga dan vooral zelf op stap. Het volgen van zo’n tour is een superleuke manier om de stand te ontdekken. Het voert je langs nieuwe plekjes waar je anders niet verzeild was geraakt. En het is bovendien super inspirerend!

Auteur: Dzenita Camo

 

Met een slimme contentstrategie bind je mensen aan je merk

In de training Brandstorytelling ontdek je hoe je het onderscheidend vermogen van je merk bepaalt en benadrukt. Je leert hoe je jouw merkverhaal uitzet in aansprekende content. 

Deel dit artikel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

2 x per maand inspiratie ontvangen. Kunst, creativiteit, campagnes, cases en trainingen.

Social Media

Cases, kennis en blogs

design-thinking

De Design Thinking Methode: Creatieve Powerhouse voor Probleemoplossing

Design Thinking is geen magische toverspreuk voor ontwerpers, noch is het een geheim genootschap van creatieve denkers. Het is een benadering van probleemoplossing die iedereen kan omarmen. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van Design Thinking, waarbij we de spelregels, verschillende vormen van innovatie, de rollen en attitudes, en de 5 fases verkennen.

Lees verder »
Creatieven kunnen niet altijd aan staan

Creatieve professionals kunnen niet altijd áán staan

De héle dag creatief. Hoezo kan dat niet? Creatieve professionals zijn van onschatbare waarde voor het succes van je team en organisatie. Ze hebben het vermogen om grenzen te verleggen, originele ideeën te genereren en innovatieve oplossingen te vinden. Toch is het belangrijk om te erkennen dat creatieven niet de hele dag door kunnen gaan met het leveren van hoogwaardige creatieve output. Hoe kun je hier als organisatie en manager mee omgaan?

Lees verder »
Scroll to Top

Wil jij gratis inspiratie in je mailbox?

Ontvang 1 x per maand onze nieuwsbrief

Ik wil meer informatie over deze training

Naam

TRAININGSDATA
21/22 aug en 7/8 sept
2/3/16/17 november

TIJDEN
Van 10:00 tot 16:00.

PRIJS
€1899,- EX BTW

EARLY BIRD KORTING
€100,- Early bird korting als je uiterlijk een maand voor aanvang betaalt.

LOCATIE
Drievriendenstraat 26, 3014 JS, Rotterdam.

BTW-VRIJE FACTUUR?
Dat kan! Geef het aan bij je inschrijving.

BARTEREN
We ruilen graag onze kennis tegen een mooi aanbod. Klik hier voor informatie.