Op de overzichtstentoonstelling van David Hockney

Ver voor mijn trip naar New York verheugde ik me al op de overzichtstentoonstelling van David Hockney.

Tijdens de lessen kunst geschiedenis op de middelbare school maakte ik al kennis met zijn werk en raakte ik gebiologeerd door de sterke, minimale composities, ijle kleuren en het mysterie achter de voorstelling. Zijn doeken, vaak groter dan de menselijke maat, maken het mogelijk dat je jezelf onderdompelt in zijn geschilderde zwembaden. Het was geweldig deze werken in het echt te zien.

De laatste jaren werkt David ook veel op de iPad. In de video vertelt David over zijn keuzes en experimenten. Zijn vernieuwingsdrift vind ik geweldig. Toch vind ik zijn werk uit de 60’s en 70’s het mooist, de olieverfschilderijen, aquarellen en tekeningen. Hockney vertelt in zijn video hoeveel directer het werken met de iPad is. Er hoeft geen verf gemengd te worden, er zijn geen schetsen te maken. Direct en zonder weerstand van het materiaal kan hij zijn ideeën realiseren.

Maar het raakt mij niet zoals het werk waarop ik verliefd werd als tiener. Sterker nog; ik geef toe dat ik er in eerste instantie gewoon voorbij liep, te weinig op de hoogte van de nieuwe richting in Hockneys werk. Ik mis de subtiliteit in kleuren en de ruimtelijkheid. En zijn zachte handschrift. Wat zijn jouw favorieten in het oeuvre van Hockey? Waar voel jij het meest bij? Ga je voor de felle kleuren en directheid van zijn huidige werk? Of raak jij net als ik betoverd door de finesses en het mysterie in werken als Pool with Two Figures, Beverly Hills Housewife, The Splash, en de dubbelportretten van Christopher Isherwood and Don Bachardy, Henry Geldzahler and Christopher Scott.

 

 

Meer Versdenkers over lifestyle en creativiteit.

 

Charles Bukowski: How to Stand out in a Noisy World

 

Tom of Finland. The gay icon who changed pop culture forever

De natuur laat zich niet dwingen? Toch lukt het Gavin Munrorebranding-europe