OnBrand-wat nam Versdenkers mee

Op 10 oktober vond OnBrand plaats in de Suikerfabriek in Amsterdam. Old time collega Stephan Lam (founder van Boardroomsocial) en ik stapten om 8 uur ‘s ochtends in de Versdenkers Mini en gingen op pad. Deze indrukken deel ik met je.

Onbrand was een feest der herkenning. Meestal is dat goed. Soms betekent het dat bekende boodschappen met nieuwe metaforen worden verteld. Ik maakte visual notes, en belicht 4 presentaties uit het programma.

Andi Davids, Everything you know about creativity is wrong and I can prove it..

biechtte aan het begin van haar presentatie direct op dat ze dit juist niet ging bewijzen. Slimme binnenkomer..want met zo’n titel zat de zaal wel vol. Jones stak van wal: creativiteit in dienst van brandbuilding kun je duiden via “Defining Creativity”, “Measuring Creativity” en “Valuing Creativity”. Los van een interessante bespiegeling over de waardetoekenning van Creativiteit door de eeuwen heen (Defining) was haar belangrijkste conclusie dat Creativiteit anno nu steeds meer moet voldoen aan Meetbaarheid, Tastbaarheid en Rationaliteit (Measuring). De conclusie is dat we (lees organisaties en brands) daarmee eigenlijk de verkeerde dingen meten. Valuing maakt duidelijk dat de waarde van creativiteit veel meer zit in experiment, ontdekken en spelen. Het beoordelen op meetbare zaken als Solution/Discipline/Output in relatie tot Brand, Branding en Marketing levert niet perse creatieve oplossingen. En dat terwijl “The future of every Industry = Disruption”. De finale conclusie is dan ook Creativity first >> Measure later.

Wij vonden het een onderhoudende presentatie, met vooral een goede bait title, en een mooie metafoor om een bekend gegeven op originele wijze te serveren.


Spencer Waldron: From transactional to tribal

Snazzy presentatie van Waldron, die bij het bouwen van een goede relatie met je doelgroep 5 key elements presenteert: Trust, Reliability, Ethics, Honesty en Compassion. Waldron legt ook nog een link naar het belangrijkste advies dat hij van mama Waldron meekreeg: Be Curious, Be Brave. En daarom is hij nu vooral verliefd op brands met uitgesproken heroic karakters. Waarmee kan een brand haar doelgroep het beste prikkelen volgens Waldron? Door ze te triggeren op Anxiety & Hope >> het verschil tussen “waar ze zijn” en “waar ze willen zijn”.

Om je doelgroep daar te krijgen waar ze willen zijn kan een brand de rol van helper of mentor pakken. Waldron haalt hier een paar bekende taglines aan: Just do it, Because your worth it. De klant wordt, met de brand als “the wind beneath her wings” zelf de Hero, de Magician, de Master. Deze metaforen kennen we van de Heroes Journey. En hoe laat je mythologie los op (broodnodige) klantprofielen? Volgens Waldron: to supply customers the symbols to relate to, to know somebody’s story and thus; to make them a hero.

Wij vonden het een leuke presentatie waar we niet heel veel nieuwe inzichten opdeden, maar wel werden getrakteerd op een goedgebekt verhaal.

Harnessing the power of the golden triangle: Brand, agency and Music Industry collaboration

In de quest voor: How to create stuff that people don’t zap away from: zijn Gap en First day of Spring samenwerkingen aangegaan met muzikanten en kunstenaars. Dat juichen we als Versdenkers natuurlijk alleen maar toe. Create culture together is het uitgangspunt, in plaats van brands using artists.

Een van de projecten van First day of Spring: Smirnov Equalizer, vraagt aandacht voor gelijkheid van vrouwen in de muziek industrie. (Over dit thema schreven wij al eerder in ons blog over Sisters in Songwriting). Een ander project: de Master Series..waar o.a kunstenaar Jeff Mills 350 jaar Rembrandt eert door zijn meesterwerken om te zetten in een muzikale compositie.

Gstar versterkt haar brand door “context combining” met muzikanten. Gstar’s missie: to become the most hardcore denim in the world, onderschrijft ze door invloeden en artiesten uit de Punk Spirit met de Rave Cult te mixen. Wij vinden het top-ideeen.. nu alleen nog zeker stellen dat muzikanten en kunstenaars er niet alleen voordeel van hebben in publiciteit, een bredere doelgroep en (de belofte van) verkoop..maar ook in fees die passend zijn bij marketing van global brands.

 

Marleen Heemskerk van First day of Spring


Exist loudly, Stephen Gates

Save the best for last .. zonder twijfel was Stephen Gates van Invision de meest inspirerende..en zijn verhaal ging niet over cijfers en successen. Stephen praat namelijk vooral over de dromen en verwachtingen van creatieven en designers, en de samenwerking tussen hen in een steeds breder wordend vakgebied. Als eerste toont Stephen aan dat organisaties die meer investeren in design en creativiteit (oftwel een high design maturity level) betere resultaten laten zien. De boodschap is: we need to invest in cultural + emotional as much as in product + brand.

Bij het streven naar zo’n high maturity level speelt company culture een grote rol. Want: every company is disfunctional en heeft last van “internal cognitive bias”. Oftewel blinde vlekken, aannames en vooroordelen. Die spelen bijvoorbeeld tussen teams; de technische, de creatieve, de commerciële. De grote roze olifant luiert tussen afdelingen in, en dat staat creativiteit en effectiviteit in de weg. Daarbij laat Stephen zien dat creatieven in veel soorten en maten komen. Hier introduceert hij een personality map: de Perfectionist, De Expert, Superwoman, Genius en Individualist. Waar jij als creatief zit is weer van invloed op de mate waarop je feedback verwerkt, advies aanneemt of zelfvertrouwen hebt. Zijn advies is dan ook: als teams elkaar in de haren vliegen..plaats de klant dan terug in het centrum. The final thoughts van Stephen: Uncomfortable = Good en Making change = Falling in love.

Organisaties die meer investeren in design en creativiteit laten betere resultaten zien

 

 

Projection bias en Pink Elephants

 

That’s all folks!!