OMG, it’s me! Een masterclass in selfies maken

Een masterclass in selfies maken? Die krijg je van Claudette van de Rakt.

Deze veelzijdige fotografe en kunstenares leert ons kijken naar onszelf. Lelijk of mooi, sensueel of duister, wetende dat geen enkel beeld van ons hetzelfde kan zijn. De perfecte selfie is iets waar veel mensen op sociale media naar streven. De perfecte hoek, het juiste filter, het idee van een mooi lichaam, verpakt in een rechthoek aan pixels. En dat zorgt voor een overload aan hetzelfde type beelden. Kunstenares en fotografe Claudette van de Rakt geeft een nieuwe definitie aan een selfie. “Ben ik dit?” is de vraag die Claudette zichzelf stelde en die ze onderzoekt in haar nieuwe boek OMG, it’s me!.

OMG its me! Claudette van de Rakt boek

Een fotografische zoektocht naar al haar ‘ikken’

Geïnspireerd door ‘a Cindy Book’ (1964–1975)  van de beroemde fotografe Cindy Sherman is Claudette begonnen met een eigen zoektocht naar al haar ‘ikken’. Cindy Sherman was gefascineerd door haar eigen zelfportretten. De verbazing die zij voelde bij de realisatie dat op elke foto, gerimpeld als baby of statig in een jurk, toch allemaal dezelfde vrouw stond, was het begin van een landurig project. In de jaren die volgen bleef zij zichzelf zo excentriek mogelijk op de foto zetten. In de jaren zeventig en tachtig stond ze bekend als de koningin van het vervreemdende zelfportret. En zelfs nu nog post ze elke dag een digitaal bewerkt monsterportret op Instagram.

Cindy Sherman boek
Cindy Sherman Istagram

In tegenstelling tot Sherman laat Claudette een heel ander soort selfie zien. In haar boek zien we Claudette supervrouwelijk, mannelijk, lelijk, wild, en in nog veel meer gedaantes. Bladerend door het boek, zie je niet direct dat het om dezelfde vrouw gaat. In de vele beelden die Claudette van zichzelf maakte heeft ze een palet aan emoties vastgelegd. Haar kwetsbaarheid komt naar voren. Ze lacht naar de camera, maar toont ook intieme beelden die een meer duistere gemoedstoestanden doen vermoeden. Op veel foto’s is ze naakt of halfnaakt, niet perfect of geposeerd maar naturel en eerlijk. Naast deze kunstige composities toont Claudette ook terloopse, arbitraire momenten en handelingen. Alledaagse taferelen waar een ander niet bij stil staat zijn voor Claudette uitgekiende momenten voor een foto.

boek-omg-it-s-me-uitgeverij-komma_claudette-van-de-rakt_16

 

boek-omg-it-s-me-uitgeverij-komma_claudette-van-de-rakt_18

 

boek-omg-it-s-me-uitgeverij-komma_claudette-van-de-rakt_19

 

boek-omg-it-s-me-uitgeverij-komma_claudette-van-de-rakt_22

 

Met foto’s, teksten en AR trekt Claudette ons haar wereld in

Van de foto’s die haar vrouwelijke sensualiteit laten zien tot close-ups van haar voet liggend naast een stapel appels; het boek van Claudette is op een creatieve manier vormgegeven. Wisselend van compositie op elke bladzijde. Sommige van de close-ups zijn naar binnen gevouwen, wat een extra dimensie geeft aan de beelden. Daarbij heeft Claudette AR-technologie ingezet om haar beelden te versterken. Door met een telefoon op de foto’s te richten komen de gemaakte foto’s tot leven. Door deze technologie te gebruiken, word je als kijker dieper in de wereld van Claudette getrokken.

Naast de mooie beelden zijn er ook verhalen en gedichten in het boek. Elegant en persoonlijk geschreven. Dwars over de gehele spread, verspreid door het boek. Afbeeldingen worden hier en daar onderbroken door een woordenlijst. Het lijken verwijzingen naar verschillende benamingen van Claudette. Of ze die zichzelf heeft gegeven of dat die haar ooit gegeven zijn, dat mogen we zelf bedenken. Maar alles samen: de foto’s, AR-video’s en de woorden vormt haar boek de intieme wereld van Claudette waar we als toeschouwer in mogen stappen.

 

OMG its me boek foto 5

 

OMG its me boek foto 6

OMG, it’s me! heeft ons als Versdenkers aan het denken gezet over ons eigen zelfbeeld. Het mooie gezicht dat we de buitenwereld willen laten zien, is toch echt dezelfde die ons ‘smorgens in de spiegel aankijkt. Er zijn zo veel manieren om naar het menselijk lichaam te kijken, bijna onmogelijk vast te leggen in beeld. Alhoewel Claudette dichtbij komt. Hoe Claudette zichzelf heeft vastgelegd is een inspiratie voor iedereen. We moeten kunnen kijken naar onszelf, lelijk of mooi, sensueel of duister, wetende dat geen enkel zicht van onszelf hetzelfde kan zijn.

Auteur van dit blog: Elena Berkhout
Omslagfoto: Claudette van de Rakt

Auteurs van verhalen en gedichten in het boek OMG, It’s Me!:
Sacha Bronwasser
Esther Porcelijn
Merel Bem
Janneke Stegeman
Romy van Dongen
Anne Pillen
Sonja Prins
Anna Zanger

Design van het boek:
Studio Anouk Stoffels

CREATIVITEIT IS DE HELD VAN DEZE TIJD