Met een klein budget opvallen en scoren bij je doelgroep? Het kan met Guerrilla Marketing

 

Vijf strategieën

 

Jan is op vakantie in Engeland. Met tassen in iedere hand daalt hij af van de roltrap in een winkelcentrum. Jan kijkt even naar beneden, maar dan schrikt hij zich kapot! De roltrap eindigt namelijk niet op de grond maar in het water en erger nog, de opengesperde bek van een enorm nijlpaard lijkt klaar om toe te happen zodra hij beneden is. Dan ziet hij ineens een tekst. Het blijkt reclame te zijn voor de London Zoo. Jan’s hart klopt nog in z’n keel, maar wat een geweldige stunt! En hij trapte er volledig in. Dezelfde middag nog bezoekt hij met het hele gezin de zoo.

Tja, Jan. Dit is nou typisch Guerrilla Marketing.

Unieke interactie met je doelgroep door creatieve, ludieke ideëen in te zetten zodat buzz en free publicity ontstaat’. Mensen verrassen dus, waardoor ze roepen: “Wow! Wat is dit?”.
Veel mensen denken aan acties van grote merken op straat: ingepakte gebouwen, een winkelplein waar een meters hoge haai uit tevoorschijn komt… Maar zo groot hoeft het allemaal niet te zijn. Het kan ook simpel en kleinschalig. Met bijvoorbeeld een handgeschreven ansichtkaart, een fantasievolle give-away of een opvallend visitekaartje kun je al scoren voor een laag budget. En er is nog veel meer…

 

Vijf low budget strategieën om Guerrilla Marketing in te zetten

 

1. Speel in op de actualiteit

Dé manier om regelmatig contact te maken met je doelgroep. Bedenk inhaak-acties voor dagen als Valentijnsdag, Blue Monday, Koningsdag, WK / EK, enz… Maar je kunt natuurlijk ook je eigen actualiteit in het leven roepen. Wat dacht je van ‘de dag van de glimlach’ of ‘nationale opa en oma dag’. Wees creatief bedoel ik maar.

Een creatieve groenteboer in Californië bedacht deze in chocolade gedoopte spruitjes als treat voor de kinderen aan de deur tijdens Halloween. Simpel, goedkoop en sympathiek. Het leverde hem veel free publicity op.

versdenkers-guerrilla-marketing-chocoladespruitjes_large

2. Maak gebruik van het straatbeeld

Dit is een top-strategie om onder de aandacht te komen, één die veel wordt gebruikt. Het door Ikea ingerichte bushokje, een uitgesneden, kartonnen paaldanseres die aan een lantaarnpaal hangt, een wildwater kanovaarder die zich van een gebouw stort… Er zijn talloze geweldige voorbeelden te vinden.

En bedenk: soms is het al genoeg om je actie maar voor korte tijd op straat te hebben. Als er maar genoeg foto’s en filmpjes gemaakt worden die online viral kunnen gaan…

Struikhoofd
Een mooi voorbeeld van opgaan in het 
straatbeeld is de low budget actie die een Londense kapper bedacht voor zijn barbershop. Hij trok veel aandacht met een strategisch onder een struik geplaatste, uitgesneden foto van een vrouwenhoofd met de tekst ‘need a top chop?’. Resultaat: veel free publicity en nieuwe klanten.

versdenkers-guerrilla-marketing

 

De Draaideurballerina
Een New Yorkse balletschool plakte foto’s van ballerina’s op draaideuren in publieke gebouwen. Een simpele en super creatieve manier om onder de aandacht te komen.

versdenkers-guerrilla-marketing

3. Creeër goodwill bij je doelgroep

Guerrilla Marketing gaat over goodwill creëren en je gunfactor verhogen door iets positiefs te bieden (entertainment, een bijzondere service, een glimlach, …). In tegenstelling tot traditionele reclame gaat het niet om ‘zenden’ maar om ‘interactie en beleving’. Zo creëer je betrokkenheid bij je product of dienst en trek je uiteindelijk klanten.

workshop guerrilla marketing

 

4. Zorg voor interactie met je doelgroep

Een mooi low budget voorbeeld van hiervan is dit om een lantaarnpaal gewikkelde poster van een tandarts. Wie geïnteresseerd is kan een tand met contactgegevens afscheuren.

versdenkers-guerrilla-marketing

5. Werk samen met je doelgroep

Samenwerken of co-creëren met je doelgroep is een fantastische manier om mensen betrokken te maken bij je merk, product of dienst. Denk maar eens aan ‘Maak de smaak’ van Lays. Ze lanceerden destijds een wedstrijd om een nieuwe smaak voor hun chips te bedenken. Het werd een enorm succes.

De Utrechtse Laptop Challenge
Bedrijven en bewoners van Utrecht werden uitgedaagd om hun oude laptops in te leveren voor het goede doel. Een mooi voorbeeld van ‘je doelgroep inzetten door middel van een actie’. De campagne werd o.a. ondersteund met filmpjes, posters en freecards.

 

Hoe haal je het meeste uit je actie?

De truc is dat een ludieke actie niet op zichzelf staat maar onderdeel is van een grotere campagne. Vaak is de fysieke actie ook een perfecte smoes om online contactmomenten te creëren met je doelgroep. Ik heb hier een mooi voorbeeld van.

versdenkers-guerrilla-marketingEen lokaal radio station in Glasgow plaatste op straat lege rekken met de tekst ‘Free air guitar, please take one’. Een even briljant als simpel idee. Op de facebookpagina kon je je filmpje of foto met je airguitar-pose plaatsen. De winnaar werd uitgenodigd in de uitzending en mocht een half uur zendtijd vullen met z’n favoriete rocksongs.

 

 

Nog even op een rijtje: de kenmerken van Guerrilla Marketing

– beperkt budget
– verrassend en ludiek
– op onverwachte plekken
– interactief met je doelgroep
– veroorzaakt buzz en free publicity
– positief, gunfactor verhogend

Door Frank Paats

Deel dit artikel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

2 x per maand inspiratie ontvangen. Kunst, creativiteit, campagnes, cases en trainingen.

Social Media

Cases, kennis en blogs

design-thinking

De Design Thinking Methode. Zo werken de 5 fases voor Innovatie

Design Thinking is geen magische toverspreuk voor ontwerpers, noch is het een geheim genootschap van creatieve denkers. Het is een benadering van probleemoplossing die iedereen kan omarmen. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van Design Thinking, waarbij we de spelregels, verschillende vormen van innovatie, de rollen en attitudes, en de 5 fases verkennen.

Lees verder »
Creatieven kunnen niet altijd aan staan

Creatieve professionals kunnen niet altijd áán staan

De héle dag creatief. Hoezo kan dat niet? Creatieve professionals zijn van onschatbare waarde voor het succes van je team en organisatie. Ze hebben het vermogen om grenzen te verleggen, originele ideeën te genereren en innovatieve oplossingen te vinden. Toch is het belangrijk om te erkennen dat creatieven niet de hele dag door kunnen gaan met het leveren van hoogwaardige creatieve output. Hoe kun je hier als organisatie en manager mee omgaan?

Lees verder »
Scroll to Top

Wil jij gratis inspiratie in je mailbox?

Ontvang 1 x per maand onze nieuwsbrief

Ik wil meer informatie over deze training

Naam

TRAININGSDATA
27/28 nov en 11/12 dec (vol)
22/23 jan 5/6 febr 2024
4/5/18/19 maart 2024
27/28 april en 10/11 mei

TIJDEN
Van 10:00 tot 16:00.

PRIJS
€1899,- EX BTW

EARLY BIRD KORTING
€100,- Early bird korting als je uiterlijk een maand voor aanvang betaalt.

LOCATIE
Drievriendenstraat 26, 3014 JS, Rotterdam.

BTW-VRIJE FACTUUR?
Dat kan! Geef het aan bij je inschrijving.

BARTEREN
We ruilen graag onze kennis tegen een mooi aanbod. Klik hier voor informatie.