Loving Vincent. Geweldige mix van techniek en passie

Loving Vincent. Ik kan niet wachten tot deze film in september in de filmhuizen verschijnt. Een geweldige mix van techniek en passie.

In een eerder blog schreef ik al over een project waarin kunstenaars elkaars stijl imiteren en in deze superbe animatie over Vincent van Gogh is zijn handschrift tot in het uiterste nagemaakt. 

De film bestaat uit 65.000 handgeschilderde frames en volgt het leven van de unieke schilder, verteld door de mensen die hem kenden. De 94 minuten durende film is de eerste volledig geschilderde speelfilm ter wereld. De meewerkende kunstenaars reisden naar studio’s in Polen en Griekenland om alles scene’s frame-by-frame in olie over te schilderen.

versdenkers_loving_vincent_film_its_nice_that_li

Wat ik ook erg inspirerend vind aan dit project is dat het zo’n geweldige crossover is tussen digitaal en analoog. Tussen futurisme en traditie. Tussen techniek en passie. En omdat ik zelf jarenlang in olie heb geschilderd, weet ik hoe arbeidsintensief dit is. Hoewel sommige frames, met name die in zwart/wit er wat “gladder” uitzien, en daarom ook best wel digitaal – automatisch van film naar verf – kunnen zijn vertaald. Even rekenen..de film duurt 94 minuten. Er zijn 65.000 frames handgeschilderd. Dat rekent uit op 43 minuten film ( 25 frames per seconde). Het zou dus heel goed kunnen dat er een flink aantal shots digitaal vertaald zijn van film naar verf.

 

versdenkers_loving_vincent_film_5

Ruim twee jaar geleden lanceerden de Poolse schilder en regisseur Dorota Kobiela en oscar-winnende producent Hugh Welchman een kickstarter om ‘Loving Vincent’, te financieren. Na een succesvolle online campagne, hebben de filmmakers de trailer voor de komende full length film uitgegeven.

Lees en kijk vooral verder op Designboom.com

CHARLES BUKOWSKI: HOW TO STAND OUT IN A NOISY WORLDZo ervaart je brein kunst