Creatieven zijn eager, willen zich snel ontwikkelen, waarde toevoegen en kijken verder dan de stip op de horizon. Dat is de aard van het beestje.


Leidinggeven aan een creatief team. Zo pak je dat aan.

 

 

In de grillige markt van de media moeten creatieve teams wendbaar zijn, met analyserend, ontwerpend én innoverend denkvermogen. Dat vraagt om een flexibel speelveld. Dit speelveld creëren, dát is de taak van de teamleider. Hij of zij biedt de juiste mix van inspiratie, sturing en structuur. Een vruchtbare bodem voor innovatieve ideeën. Maar hoe pak je het leiding geven aan een creatief team precies aan? In onze opleiding Leading Creatives gaan we uit van deze zes basisregels.

 

1. Wees een inspirerende leider

Nee, je moet vooral niet de zweverige goeroe uithangen. Als inspirerende leider weet jij je teamleden in hun kracht te zetten door ze praktisch te coachen en te steunen. Creëer een positieve, open sfeer waar ruimte is voor inspiratie. Leiding geven aan een creatief team betekent dat je je team geïnformeerd houdt en ze betrekt bij besluitvorming. Dat is dé basis voor betrokken teamleden én topprestaties. En vergeet niet, jíj bent het voorbeeld voor je team, dus: practice what you preach.

Leidinggeven aan een creatief team

2. Leid je creatieve orkest als een dirigent

Met een autoritaire, dwingende leiderschapsstijl smoor je creativiteit in de kiem. Leid daarom je team als een dirigent van een orkest. respecteer en stimuleer ieders eigen unieke creativiteit, maar houd ze in de maat. Dat betekent ook dat je scherp bent, goed observeert en snel kunt schakelen. Gaat er iets mis? Neem dan je verantwoordelijkheid. En beloon vooral de mooie symfonieën.

“…creativity involves a large number of people from different disciplines working effectively together to solve a great many problems.” – Ed Catmull, Walt Disney Animation Studios

3. Geef duidelijk grenzen aan

Creatieven hebben een bepaalde mate van vrijheid nodig om de muze te kunnen horen. Dat betekent niet dat je bij het Leiding geven aan een creatief team helemaal geen richtlijnen of grenzen moet aangeven. Beperkingen kunnen juíst goed zijn voor de creativiteit. En ze beiden structuur en duidelijkheid. Anders heb je meer kans op creatieve chaos dan op creatieve harmonie. Zie de deadlines van de klant dan maar eens te halen. Goed communiceren over de richtlijnen, beperkingen en deadlines is hierin jouw belangrijkste taak. Zorg dat iedereen vanaf het begin goed op de hoogte is én snel bijgepraat is als zaken veranderen.

4. Werk agile

Snel denken, snel schakelen, snel produceren. Dat is de dynamiek van het moderne werkveld, en zéker voor creatieve teams. Leiding geven aan een creatief team betekent: die werkdruk in goede banen leiden, deadlines halen én presteren. Het is jouw taak om processen transparant te houden, met ruimte voor brainstormen, omschakelen en afwijken. Passend bij het grillige denkproces van de creatieve geest. Omarm daarom juist agile vormen van projectmanagement.

5. Creëer een peer culture

Een beetje competitie kan voor sommige teams goed zijn. Zo niet bij creatieve teams. Daar kan het juist voor frustratie en spanningen zorgen. Creatieve teams hebben een peer culture nodig. Samen werken en samen toffe dingen creëren, dat is de sfeer die je als teamleider moet stimuleren. Verban de mythe van de eenzame uitvinder. De beste innovaties zijn puzzels waar vele handen aan hebben gewerkt.

6. Help je teamleden hun creatieve dromen waar te maken

Iedere creatief heeft dromen en persoonlijke doelen die ze op een dag hopen waar te maken. De vormgever wil misschien een eigen lettertype ontwikkelen, de copywriter ziet zijn naam prijken op een cover. Vraag je teamleden naar hun creatieve dromen én help ze om ze waar te maken. De vrije stroom aan creatieve energie die daarmee loskomt kan een mind-blowing effect hebben op het dagelijkse werk.

Omslagfoto: freepik.co

Deel dit artikel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

2 x per maand inspiratie ontvangen. Kunst, creativiteit, campagnes, cases en trainingen.

Social Media

Cases, kennis en blogs

Creatieven kunnen niet altijd aan staan

Creatieve professionals kunnen niet altijd áán staan

De héle dag creatief. Hoezo kan dat niet? Creatieve professionals zijn van onschatbare waarde voor het succes van je team en organisatie. Ze hebben het vermogen om grenzen te verleggen, originele ideeën te genereren en innovatieve oplossingen te vinden. Toch is het belangrijk om te erkennen dat creatieven niet de hele dag door kunnen gaan met het leveren van hoogwaardige creatieve output. Hoe kun je hier als organisatie en manager mee omgaan?

Lees verder »
briefing

Hoe schrijf je een goede creatieve briefing?

Een goede creatieve briefing is als de fundering van een huis: zonder een stevige basis, zal het bouwwerk snel wankelen. Of nog erger, in elkaar storten. Een goede creatieve briefing is dus van cruciaal belang voor een succesvolle samenwerking tussen een bureau, klant en creatief.

Lees verder »
Scroll to Top

Wil jij gratis inspiratie in je mailbox?

Ontvang 1 x per maand onze nieuwsbrief

Ik wil meer informatie over deze training

Naam

TRAININGSDATA
21/22 aug en 7/8 sept
2/3/16/17 november

TIJDEN
Van 10:00 tot 16:00.

PRIJS
€1899,- EX BTW

EARLY BIRD KORTING
€100,- Early bird korting als je uiterlijk een maand voor aanvang betaalt.

LOCATIE
Drievriendenstraat 26, 3014 JS, Rotterdam.

BTW-VRIJE FACTUUR?
Dat kan! Geef het aan bij je inschrijving.

BARTEREN
We ruilen graag onze kennis tegen een mooi aanbod. Klik hier voor informatie.