Leading Creatives; Leiding geven aan een creatief team

Leading Creatives van Versdenkers is een inspirerend leerprogramma waarmee creatieven hun ambities tot leidinggevend creatief kunnen realiseren. Tegelijkertijd kunnen organisaties hiermee hun toptalent van de toekomst aan zich binden. Leading Creatives beslaat 15 dagen training, verdeeld over 3 modules die over een periode van 6 maanden worden doorlopen. 

Het programma bestaat uit een praktisch small group trainingsprogramma afgewisseld met blended learning, werkbezoeken, creative challenges en cases. Voorafgaand aan de modules bespreken we jouw persoonlijke leerdoelen. Je krijgt begeleiding op maat. Zo ontwikkel jij je  naar een effectieve leider voor je team, en een inspirator voor je organisatie.

Kom naar de online Leading Creatives informatiesessie.

Wil jij meer weten over hoe de opleiding in elkaar steekt? Meld je dan aan voor de gratis informatiesessie. De sessie duurt 60 minuten (inclusief gelegenheid om vragen te stellen). Ben je er bij?

Programma Modules

Klik op de afbeelding om het programma te downloaden.

leadingcreatives-leerlijn
Data en Prijs

Data

Module 1- Februari – Maart 2022
Module 2: April – Juni 2022
Module 3: Sept – Nov 2022
Specifieke data van workshops volgen

€9000

Voor 3 modules.
Voor aanvang van elke module te betalen.
Module 1 €2400
Module 2 €3300
Module 3 €3300

Incl werkmap en literatuur.
Excl lunch arrangement €425,-
en reiskosten werkbezoeken.
Exclusief btw.

Per gehaalde module wordt een deelcertificaat uitgedeeld. De training gaat van start bij 6 inschrijvingen.

De leerlijn is ook prima inhouse of in een personal coaching traject te volgen. Mail training@versdenkers.nl voor de mogelijkheden.

Het programma in hoofdlijnen

Leiding geven aan een creatief team

Leading Creatives bestaat uit 15 dagen, verdeeld over 3 modules. Voorafgaand aan de modules meten we jouw persoonlijke plek op de leiderschapscurve. De output van de scan bespreek je met een trainer voordat je begint aan de leerlijn. Je krijgt begeleiding op maat en je verdiept je leerdoelen.

Module 1: Persoonlijk creatief leiderschap (4 dagen)

In deze module starten we met het onderzoeken en ontwikkelen van jouw leiderschap. Als creatief ga je een transitie in van maker/producent naar leider. Je rol verandert: je gaat leiding geven aan een team vanuit een creatieve en strategische visie. Wat vraagt dat van jou als persoon?

Thema’s in module 1

 • Jouw creatieve DNA en persoonlijkheidstype volgens DISK.
 • Inzicht in jouw persoonlijk leiderschap
 • Een creatieve cultuur creëren en cultiveren

Module 2: Leiderschap naar binnen (5,5 dagen)

In module 2 gaan we dieper in op het leiden van een creatief team. We kijken daarbij naar jouw stimulerende en strategische rol als leider, ook bij creatieve innovatie trajecten binnen de organisatie. In deze module werk je aan een eigen, interne case die aansluit op de leerthema’s.

Thema’s in module 2

 • De rol van de creatief leider
 • Het ontwikkelen en aansturen van creatieve teams
 • Een positieve communicatiestijl ontwikkelen
 • Creative types, diversiteit in Teamontwikkeling
 • Diepgaand inzicht in creatieve processen
 • De innovatiebehoefte in je organisatie onderzoeken en leiden.

Module 3: Leiderschap naar buiten (5,5 dagen)

In module 3 kijken we naar jouw rol als leider naar buiten toe. Hoe draag je je merk naar buiten uit? Hoe gaan jij en je team met klanten en stakeholders om? En hoe werk je samen met andere teams en professionals in een case? In deze module werk je aan een campagne voor bijvoorbeeld een mediabedrijf of goed doel.

Thema’s in module 3

 • Een strategisch creatieve visie en thought leadership ontwikkelen
 • Sturing geven aan positionering, branding en merkgroei
 • Merkbewustzijn en beleving vergroten
 • Omgaan met klanten en accounts
 • Creatieve processen leiden

Studiebelasting

Naast de opleiding dagen moet je rekening houden met een extra studiebelasting van 4 dagen per module. Je werkt aan cases, een creative challenge of reflectieopdrachten.

Denken vanuit de kunst

Versdenkers is geworteld in de autome kunst. In het autonome denken vinden wij de inspiratie om commerciële communicatie echt creatief te houden. Het Leading Creatives programma is daarom opgebouwd volgens de fases waarin een kunstwerk tot stand komt:

 1. Strategy – Lay out the canvas
 2. Design – Sketching the contours
 3. Create – Crafting the work
 4. Express – Show, share & sell
 5. The Atelier – Explore space
De visie achter het programma

Leiding geven aan een creatief team

Creatieven zijn eager, willen zich snel ontwikkelen, waarde toevoegen en kijken verder dan de stip op de horizon. Dat is de aard van het beestje. Het medialandschap is grillig. Verandert constant. En vraagt om wendbare organisaties en leiders met creatief, analyserend, ontwerpend én innoverend denkvermogen die kunnen anticiperen. Skills die steeds belangrijker worden om als organisatie een authentieke, concurrerende positie te bereiken en behouden.

Buiten de lijntjes leren

Creatives kennen geen liniair carierepad. Soms werk je een half jaar hier en daarna jaren daar. Ervaring bouw je op door meters te maken en gave projecten te draaien. Het gaat er om dat je uiteindelijk de beste in je vak wordt, en de daarbij behorende verantwoordelijkheid kunt dragen.

Omdat creatives snel willen groeien en behoefte hebben aan afwisseling biedt Versdenkers een werkplek onafhankelijke leerlijn. Een deelmodule koop jij of je werkgever in. Elke module staat voor een deelcertificaat. Misschien doorloop je een module bij je huidige werkgever, de volgende op je next job en maak je hem af als zelfstandig ondernemer. 

Het mes snijdt aan twee kanten

Versdenkers staat organisaties bij in het ontwikkelen en behouden van het al aanwezige creatieve talent, door dit talent in het Leading Creatives programma te plaatsen. Zelf intern opleiden kost veel tijd. Dat is afhankelijk van de beschikbare mentors, de hoeveelheid projecten, het creatieve niveau en de reikwijdte ervan. Voordat een organisatie talent zover heeft opgeleid dat zij vanuit een starters functie de verantwoordelijkheid van een leidinggevende functie aankunnen is de kans groot dat deze creatieve talenten alweer verdwenen zijn. Met het Leading Creatives programma houd je creatief toptalent wél vast.

Focus op Leiderschap

Het Leading Creatives programma focust op het vergroten van leiderschap skills. Dat betekent dat het programma het vakgebied behandelt met een strategische wide angle blik, en niet vanuit de positie van maker. Als creatives naast dit programma ook hun maker skills willen vergroten kunnen zij inschrijven op de andere, kortdurender vaktrainingen van Versdenkers.