Brand storytelling zorgt voor sterkere betrokkenheid van doelgroepen bij jouw merk. De uitdaging hierbij is je merkverhaal op aansprekende wijze te vertalen naar content. Wij geven vier storytelling tips waarmee je doelgroep ècht kunt raken.

Jouw doelgroep zoekt emotie. Zó geef je die met storytelling

1 Zet storytelling in op meerdere levels

Storytelling pas je toe op zowel je brandstory als je concept- en contentstrategie. Met storytelling gebruik je verhalende technieken om marketingboodschappen over te brengen. Net zoals in boeken en films wordt daarbij gebruik gemaakt van vertel-elementen die betrokkenheid en verbondenheid creëren bij doelgroepen. Verhalen hebben de kracht om mensen emotioneel te raken, bieden zingeving en creëren saamhorigheid. En daar kun je als merk van profiteren.

Storytelling werkt dus versterkend op de branding en communicatiestrategie van een concept als geheel. Daarbij maak je gebruik van een crossmediale en/of transmediale contentstrategieën om verhaallijnen uit te zetten. Daarnaast kun je storytelling ook toepassen bij je merkverhaal (=brand story) en klantreis (=customer journey).

2 Gebruik de Hero’s Journey

The Hero’s Journey is een van de meest gebruikte storytelling formules voor zowel entertainment als commerciële doeleinden. De formule is ontwikkeld door hoogleraar Joseph Campbell die onderzoek heeft gedaan naar verhalen, mythen en sagen die al duizenden jaren doorverteld worden. Hij ontdekte dat al deze verhalen dezelfde cyclus volgen waarin bepaalde stappen elkaar opvolgen. Daarbij wordt telkens gebruik gemaakt van dezelfde soort archetypen. Hij noemde deze formule de monomyth of hero’s journey.

In onderstaande video wordt the Hero’s Journey cyclus en zijn toepassing in commerciële omgevingen uitgelegd.

3 Begin bij je brand story

Storytelling gebeurt vanuit een gedachtegoed en bevat verschillende verhaallijnen. Dit gedachtegoed zit besloten in je merkverhaal (=brand story). Jouw merkverhaal beschrijft jouw houding, overtuiging, motivatie en interesses. Ze hebben net alleen betekenis voor jou, maar ook voor je doelgroep. Daarom is het noodzakelijk om goed voor ogen te hebben wie je doelgroep is. Je kan werken met persona’s, maar ook gebruik maken van data die je verzamelt, bijvoorbeeld via sociale platforms en Google Analytics. Door via storytelling in te spelen op behoeftes, wensen en verlangens van je doelgroep maak je emotioneel connectie. Een verhaal bevat tenslotte altijd een call to action die mensen uitnodigt om jouw merk verder te ontdekken.

4 Gebruik archetypen als blauwdruk voor mensen en merken

De archetypen die we terugzien in the Hero’s Journey zijn afkomstig uit de koker van de psycholoog Carl Gustav Jung. Jung geloofde dat universele, mythische personages, die hij archetypen noemde, in het collectieve onbewuste van mensen over de hele wereld bestaan. Hij benoemde 12 archetypen die de fundamentele menselijke motieven van onze ervaring vertegenwoordigen.

Deze archetypen zijn van toepassing op zowel mensen als merken. De voordelen ervan is dat ze universeel begrepen worden:

  • Deze persoonlijkheidstype zijn herkenbaar in elke cultuur
  • Het zijn universele patronen van drijfveren achter gedrag
  • Ze beiden een prototype/model voor karakters in verhalen
  • Elk archetype heeft zijn eigen specifieke moraal/verhaallijn

Je kan de archetypen van Jung ook gebruiken om jezelf als merk te definiëren en te bepalen hoe jij je vanuit die rol verhoudt tot jouw doelgroepen.

Vijf verhalen die ieder merk over zichzelf kan vertellen
Verhalen die mensen raken, gaan vaak over verlangens en obstakels die ze herkennen vanuit het eigen leven. Zorg daarom dat je niet alleen met de mooie kanten laat zien, maar juist ook met de worstelingen die je meemaakt. Dat maakt je als merk menselijk en toegankelijk. Iedere organisatie zou in staat moeten zijn om vijf verhalen over zichzelf te vertellen. Het zijn de volgende 5 dimensies die onderdeel zijn van het grotere biografische narratief van je mer:
• De roots en het verleden
• De toekomstvisie
• De mislukkingen
• De successen

Tot slot: de ultimate checklist voor storytelling

Om je op gang te helpen, geven we je de 5 ultimate kenmerken van goede storytelling. Een verhaal is..

  1. … authentiek: het matcht met jouw merkidentiteit (zie ook archetypen).
  2. … relevant: speelt in op de behoeften van de klant (wie is jouw publiek?)
  3. … spannend: wees niet bang voor een spanningsboog of een conflict, een goed verhaal raakt een emotie.
  4. … herkenbaar: jouw doelgroep herkent zichzelf in de held of het hoofdpersonage.
  5. … participatie: mensen kunnen invloed uitoefenen op het verhaal of het eigen verhaal delen. Laat je publiek bijvoorbeeld content creëren over jouw merk.

Hoe het Eurovisie Songfestival 2021 dankzij social storytelling verbinding creëerde

Trots volgden we in mei via onze televisies en online kanalen het Eurovisie Songfestival dat zich in ons eigen Rotterdam in al zijn pracht ontvouwde. Wij hadden dit jaar ook bijzonder veel oog voor de online communicatiestrategie die met sterke social storytelling en ondanks alle beperkingen het sociale gevoel wist te versterken. En daarmee een nieuwe impuls wist te geven aan de sociale kanalen van het Eurovision merk.

Wat opvalt aan de social media strategie is dat er veel meer oog was voor verschillende verhalen die rondom het festival zijn te vinden. Verhalen van artiesten, presentatoren, vrijwilligers én fans. Omdat dit jaar minder journalisten en pers in levenden lijven aanwezig mochten zijn, was het belang van verhalen delen via eigen online platformen des te groter.

Social storytelling net zo belangrijk als de tv-uitzending

Qua sociale platformen maakt het Eurovisie Songfestival gebruik van YouTube, Facebook, Instagram, Twitter en Tik Tok. Al met al draaide het dit jaar om veel meer dan de televisie-uitzendingen. Grote hits waren de twee webseries met Nikkie de Jager (a.k.a. NikkieTutorials) Eurovision Tutorials (tips en tricks voor het songfestival) en Nikkie\’s Look Lab (gesprekken met de artiesten). Ook werd veel gebruik gemaakt van user generated content, zoals het delen van backstage video’s en foto’s die de artiesten zelf maakten. En het delen van foto’s en video’s van hoe het publiek het festival thuis beleefde. TikTok was natuurlijk een bron van vele dansvideo’s op verschillende songfestival liedjes. Maar je kon ook een TikTok duet opnemen met jouw favoriete artiest van het songfestival.  

Met een slimme contentstrategie bind je mensen aan je merk

In de training Contentstrategie en brandstorytelling ontdek je hoe je het onderscheidend vermogen van je merk bepaalt en benadrukt. Je leert hoe je jouw merkverhaal uitzet in aansprekende content. Daarin is ook aandacht voor social storytelling. Zo wordt jouw merkcommunicatie scherper en creatiever.

Deel dit artikel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

2 x per maand inspiratie ontvangen. Kunst, creativiteit, campagnes, cases en trainingen.

Social Media

Cases, kennis en blogs

design-thinking

De Design Thinking Methode. Zo werken de 5 fases voor Innovatie

Design Thinking is geen magische toverspreuk voor ontwerpers, noch is het een geheim genootschap van creatieve denkers. Het is een benadering van probleemoplossing die iedereen kan omarmen. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van Design Thinking, waarbij we de spelregels, verschillende vormen van innovatie, de rollen en attitudes, en de 5 fases verkennen.

Lees verder »
Creatieven kunnen niet altijd aan staan

Creatieve professionals kunnen niet altijd áán staan

De héle dag creatief. Hoezo kan dat niet? Creatieve professionals zijn van onschatbare waarde voor het succes van je team en organisatie. Ze hebben het vermogen om grenzen te verleggen, originele ideeën te genereren en innovatieve oplossingen te vinden. Toch is het belangrijk om te erkennen dat creatieven niet de hele dag door kunnen gaan met het leveren van hoogwaardige creatieve output. Hoe kun je hier als organisatie en manager mee omgaan?

Lees verder »
Scroll to Top

Wil jij gratis inspiratie in je mailbox?

Ontvang 1 x per maand onze nieuwsbrief

Ik wil meer informatie over deze training

Naam

TRAININGSDATA
27/28 nov en 11/12 dec (vol)
22/23 jan 5/6 febr 2024
4/5/18/19 maart 2024
27/28 april en 10/11 mei

TIJDEN
Van 10:00 tot 16:00.

PRIJS
€1899,- EX BTW

EARLY BIRD KORTING
€100,- Early bird korting als je uiterlijk een maand voor aanvang betaalt.

LOCATIE
Drievriendenstraat 26, 3014 JS, Rotterdam.

BTW-VRIJE FACTUUR?
Dat kan! Geef het aan bij je inschrijving.

BARTEREN
We ruilen graag onze kennis tegen een mooi aanbod. Klik hier voor informatie.