Hoe oogst je ideeën in fluid teams? Houd het laagdrempelig met E-storming

Creativiteit is niet alleen behouden tot het team dat toevallig het juiste bordje op de deur heeft hangen. Het idee van fluid teams krijgt steeds meer voet aan de grond. Nu rijst de vraag hoe je in je eigen organisatie ideeën kunt oogsten onder een groep collega’s verspreid over meerdere teams.

In mijn gesprekken met klanten kwam E-storming naar voren als tool voor ideegeneratie. E-storming kan verschillende vormen aannemen, met name met behulp van software tools. Maar laten we beginnen met de simpelste variant: een brainstorm via email. E-storming.

Ideegeneratie: start slim

In trainingen begin ik een brainstorm altijd met een vraagformulering en visievorming, daarna gaat elk teamlid eerst solo brainstormen. Het is slim om te starten met vrije en persoonlijke associaties, want zodra je naast je collega staat wordt je gewild of ongewild beïnvloed door wat die ander roept. Bij brainstormen in groepen kunnen blokkades en evaluatievrees de boel stagneren.

Blokkering vindt wanneer je een idee hebt, maar iemand anders net aan het woord is. Tegen de tijd dat jij aan de beurt bent, is het idee vergeten of naar jouw zin overbodig geworden. Dit gebeurt met name als de groep groot is of gedomineerd wordt door praatgrage mensen. Dat staat ideegeneratie in de weg.

Evaluatie-angst gaat over afwijzing. Je censureert zelf je ideeën. Alle uitnodigingen om buiten de box te denken ten spijt, je zegt liever geen dingen die jou als off-beat kunnen labelen. Ook zeg je liever niets dat in de verte lijkt op kritiek op de huidige praktijk. En al helemaal niet wanneer de baas erbij is. Kortom; je houdt je ideeën voor jezelf.

Loskomen van doeldenken

Maar zelfs al voel je je vrij om te spreken, dan nog is vrij associëren niet eenvoudig. Want resultaatgericht als de meeste professionals zijn; zodra duidelijk is welk doel behaald moet worden, wordt er al snel een kant op gedacht. Om uit dat doeldenken te breken kan het nuttig zijn om je collega’s simpelweg naar associaties te vragen, zonder dat ze weten waarom.

E-storming is dan een laagdrempelige tool voor ideegeneratie.

Hoe werkt e-storming?

E storming is super simpel en het gaat zo. Een week voorafgaand aan een brainstorm stuur je een email naar alle, of een selecte groep medewerkers met een eenvoudige vraag:

Wat komt er in je op als je denkt aan puntje puntje puntje.

Dit zijn de spelregels voor het antwoord:
1 Je mag vrij associeren
2 Niets is goed of fout
3 Antwoord binnen ( periode)
4 Resultaten worden anoniem ingebracht

Alle binnengekomen associaties worden uitgeprint en meegenomen in de brainstorm.  Zo simpel is het.

ideegeneratie

Wel allemaal meedoen nu

De uitdaging, in de gemiddelde bedrijfscultuur, is om mensen te motiveren om te reageren. Dat kan via je interne media: het beeldscherm in je kantine, je interne nieuwsbrief, je corporate web, naast de koffie-automaat of in de kantine. Bouw een regelmaat in voor deze uitnodigingen, dan slijt het in. E-storming is makkelijk schaalbaar. Een grote organisatie heeft het voordeel dat er altijd resultaat terugkomt. Een groep van 10 mensen in een brainstorm is moeilijk te beheren, maar je kunt 100 van de 1000 mensen best zover krijgen om een email terug te sturen. Je definieert zelf de geschikte groep medewerkers: dit kunnen de usual suspects zijn, iedereen, of zelfs je klanten.

Veel = goed

Ideegeneratie is zowel kunst als wetenschap. In een groepsproces is er een hoge correlatie tussen de hoeveelheid ideeën die gegenereerd worden en de kwaliteit van de uiteindelijke ideeën. Ik raad je aan het low key te houden, via email of een google doc, maar je kunt ook online tools inzetten als Stormboard, Ideaflip of uitgebreidere innovation tools als Ideadrop.

www.ideaflip.com/
www.stormboard.com
www.ideadrop.co/
www.reptoir.nl/de-6-beste-sites-en-apps-voor-een-succesvolle-brainstorm/

Is het interessant voor jouw organisatie om e-storming voor ideegeneratie te introduceren en weet je niet precies waar te beginnen? Ik help je graag met een plannetje. Mail naar lisa@versdenkers.nl.

brainstormen-als-een-googlerde-versdenkers-guerrillaborrel-members-only