Hoe blijf je gemotiveerd als je solo werkt? 4 tips 

Kunstenaars, ontwerpers, schrijvers en andere creatieven gedijen vaak bij isolatie. Die is nodig om hun creativiteit te laten stromen. Maar diezelfde isolatie kan nadelig werken als de motivatie afneemt.

Als zelfstandig creatief is het soms een uitdaging om je motivatie op peil te houden. Je hebt tenslotte, en goddank, geen manager boven je die je een takenlijst onder je neus schuift. Heb je een winkel of een kantoor waar je klanten bedient dan zit je waarschijnlijk in een net 9 tot 5 ritme. Maar als je thuis werkt, en je hebt weinig interactie met collega’s of klanten..dan moet je jezelf motiveren.

Hoe blijf je gemotiveerd als je solo werkt? 4 tips

Het is vrij eenvoudig om in lethargie te verzanden. Als je niet tegen een deadline aanloopt, ben je vrij om zelf je eigen programma te volgen. Nieuwe tools uitproberen, vakvoer lezen, programma’s uitzoeken, experimenteren en creëren. Meestal blijft een creatief wel gemotiveerd door de uitdaging om te creëren, maar als die uitdaging weg is, moet je iets vinden wat het weer aanwakkert.

1 – Er valt ontzettend veel te leren

Het internet herbergt een schat aan gratis cursussen. Als je al langere tijd je ding doet met gebruik van dezelfde technieken, dan wordt het misschien tijd om een nieuwe skill aan te leren. Dat kunnen skills zijn die dicht tegen je vakgebied aanliggen, maar er valt ook ontzettend veel te leren over hoe je je ondernemerschap verbetert, bijvoorbeeld met social media marketing of onderhandelingstechnieken. Mooc sites als www.mooc-list.com en www.coursera.org bieden een schat aan gratis trainingen waarmee je je nieuwsgierigheid prikkelt en je vakmanschap aanscherpt.

2 – Zoek vakgenoten op

In welk vakgebied je ook actief bent, er zijn collega’s en conculega’s die net als jij af en toe een klankbord nodig hebben. Het kan enorm motiverend werken om met iemand te praten die jouw medium begrijpt en die snapt hoe jouw klanten in elkaar steken. Sociale interactie is sowieso goed voor je well-being. Stap een galerie binnen of ontdek welke lokale netwerken van creatieven elkaar in jouw stad treffen. Er is altijd wel een plek waar je mensen treft die jouw passie voor je vak delen.

3- Experimenteer in teamverband

Als je een tijd hard gewerkt hebt, en je rekening is weer even gespekt..overweeg dan een experimenteel samenwerkingsproject. Waarin je een idee kunt oppakken wat je al jaren laat liggen. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van een serie typefaces specifiek voor jouw stad. Jarrik Muller: www.citype.net. Of zet je talent in om een issue aan te pakken wat je raakt: Anouk Smith en Oma Miep: Loze leuzen.
Omzet draaien is belangrijk voor elke zelfstandige. Maar als je de ruimte hebt, koester dan de clown en de kunstenaar in jezelf.

3 – Doe helemaal niks

Mijn vrienden denken dat ik altijd werk maar niets is minder waar. Regelmatig doe ik helemaal niks. Of althans niks zinnigs. En dat raad ik elke creatief aan. Niets zinnigs doen is namelijk heel zinnig; je laadt op, je gedachten kunnen weer vrij stromen. Er ontstaat ruimte voor nieuwe ideeën. En je rust uit. Dus geef je over aan een film midden op de dag, een ijsco op het terras of een wandeling in het park. Bak een appeltaart met je kind, ga naar de kapper of hang met een gin-tonic op je balkon.

4 – Zet je lijf in beweging

Als je uren boven je laptop hebt gehangen, of geconcentreerd aan een tekening hebt gewerkt dan verkramp je. Niet alleen het lichaam maar ook de geest. En een vermoeide geest kan niet de motivatie opbrengen om een project af te ronden of een nieuwe op te starten. Daarom moet je het lichaam uitputten en de geest verkwikken. Stap op de fiets, pak je rollerskates, zet een dansplaat op of zwoeg je in het zweet met een bootcamp. Ben je geen sporter? Even met je handen in de aarde wroeten in je eigen tuintje geeft je geest ook rust. Een strandwandeling of yoga werkt ook perfect, ook om je spieren soepel te houden. Het is een open deur, maar niet voor niets: een actief lijf is de basis van een gezonde en creatieve geest.

met-deze-4-tips-kan-jij-het-ookaltijd-bezig-zijn-is-killing-voor-je-creativiteit