Wat doe je als de cursor op de lege pagina vijandig flikkert, de woorden hun weg niet vinden en de deadline als een dolle op je af komt?

Help, ik heb een writer’s block! 8 tips om je schrijfblokkade te doorbreken

 

Kom van je writer’s block af met deze tips

Wat voor soort schrijver je ook bent, een writer’s block overkomt ons allemaal weleens. De woordenstroom in je hoofd lijkt verlamd, ideeën uitgestorven, twijfel aan je schrijfkunde begint de kop op te steken. Wat doe je als de cursor op de lege pagina vijandig flikkert, de woorden hun weg niet vinden en de deadline als een dolle op je af komt? Onderstaande trucjes kunnen helpen om de zinnen weer door je gedachten en uit je pen te laten vloeien.

1. Ga wandelen of sporten

Een aloud schrijverstrucje, als je de woorden niet ziet, laat ze even los. Even fysiek ontladen door te gaan wandelen of sporten kan wonderen doen. Het maakt je hoofd leeg en laat adrenaline door je lijf stromen. Zo krijg je nieuwe creatieve energie.

2. Begin met een outline

Schrijf eerst een outline voor je tekst door kort aan te geven welke onderwerpen per hoofdstuk of paragraaf aan bod komen. Vervolgens kun je de outline gaan invullen. Eerst structuur aanbrengen helpt je gedachten te ordenen en samenhang in je tekst aan te brengen.

3. Schrijf over iets anders

Merk je dat je blokkeert op de tekst waar die deadline aan hangt, maar dat ondertussen wèl nieuwe schrijfideeën je gedachten domineren? Ga daar dan in mee en schrijf eerst die andere tekst. Dat kan je helpen om je schrijvers flow weer te vinden.

4. Schrijf gewoon wat in je opkomt

Breek door je schrijversblok heen door er tegenin te gaan. Begin gewoon met schrijven, ook al is het onzin wat je op papier zet. Losse flarden van gedachten, vreemde invalshoeken en onlogische woorden die door je hoofd spoken. Zet alles op papier. Gaandeweg wijst zich vaak een zinnige weg door de woordensoep.

5. Laat de perfectionist in je los

Als schrijver ben je altijd op zoek naar bijzondere formuleringen en treffend beschreven metaforen. Laat het gebrek aan inspiratie hiervoor je niet van schrijven weerhouden. Zoeken naar perfectie kan juist tot een blokkade leiden. Schrijf gewoon eerst heel saai op wat je wil zeggen en boetseer het vandaar uit tot perfecte frases.

6. Je hoeft niet bij het begin te beginnen

De openingsalinea van een tekst is vaak het moeilijkst. Je hoeft een tekst echter niet in een chronologische volgorde te schrijven. Schrijf eerst andere paragrafen of losse stukken die zich al in je hoofd gevormd hebben. Zo kom je makkelijker in een lekkere schrijf flow. En krijg je straks een beter idee hoe je de tekst wilt beginnen.

7. Luister naar je onderbewuste

Het schrijfproces ontvouwt zich niet alleen op papier. Vaak ben je er in je onderbewuste al volop mee bezig. Heb je moeite om het op te schrijven, stap dan weg van het scherm, ga op de bank liggen, doe je ogen dicht, relax en luister naar je gedachten. Grote kans dat je ontdekt dat het verhaal zich in je onderbewuste al aardig heeft gevormd.

8. Heb vertrouwen in jezelf

Met een strakke deadline in zicht niet op gang kunnen komen, kan stressvol zijn.  Maar, jezelf gek maken en pushen maakt de zaak er niet beter op. Kies daarom bewust voor een positieve benadering, vertrouw op jezelf en je kunde. Je vindt je schrijversflow echt weer terug.

 

Reflecteer op het vak

Als je met een schrijversblok kampt, heb je soms gewoon even wat reflectie nodig om je zen weer te vinden. Dat kan in een gesprek met een collega schrijver, maar ook door boeken over schrijven te lezen of films over dit thema te bekijken. Hieronder 3 tips van elk om mee te beginnen.

 

Boeken

Er bestaan natuurlijk veel boeken over het schrijversvak. Onderstaand drie klassiekers die iedere schrijver eens gelezen moet hebben.

On Writing: A Memoir of the Craft – Stephen King

De Blokkade – Renate Dorrestein

The War of Art – Steven Pressfield

 

Films

Adaptation is een van de beste films over writer\’s block. Het verhaal is geïnspireerd door de mislukte real-life pogingen van scenarist Charlie Kaufmann om het boek \”The Orchid Thief\” om te zetten in een fimscenario.

Shakespeare in Love volgt een jonge Shakespeare tijdens het schrijven van zijn beroemde toneelstuk Romeo and Juliet. Een proces van ups en downs waarin writer\’s block en waanzinnige inspiratie elkaar opvolgen.

Barton Fink is een andere klassieke film over schrijverschap, die treffend toont hoe eenzaam en moeilijk het schrijfproces kan zijn.

 

Auteur: Dzenita Camo
Omslagfoto: freepik.com

 

PAK JE PLEK!

Raak je doelgroep recht in het hart met sterke teksten, rake zinnen en prikkelende woorden

Versdenkers zet je op het spoor van creatief en commercieel schrijven, in de 2-daagse cursus copywriting. Je leert hoe je sterke copy schrijft voor je merk, en je leert schrijven vanuit je merk naar je doelgroep. 

Deel dit artikel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

2 x per maand inspiratie ontvangen. Kunst, creativiteit, campagnes, cases en trainingen.

Social Media

Cases, kennis en blogs

Creatieven kunnen niet altijd aan staan

Creatieve professionals kunnen niet altijd áán staan

De héle dag creatief. Hoezo kan dat niet? Creatieve professionals zijn van onschatbare waarde voor het succes van je team en organisatie. Ze hebben het vermogen om grenzen te verleggen, originele ideeën te genereren en innovatieve oplossingen te vinden. Toch is het belangrijk om te erkennen dat creatieven niet de hele dag door kunnen gaan met het leveren van hoogwaardige creatieve output. Hoe kun je hier als organisatie en manager mee omgaan?

Lees verder »
briefing

Hoe schrijf je een goede creatieve briefing?

Een goede creatieve briefing is als de fundering van een huis: zonder een stevige basis, zal het bouwwerk snel wankelen. Of nog erger, in elkaar storten. Een goede creatieve briefing is dus van cruciaal belang voor een succesvolle samenwerking tussen een bureau, klant en creatief.

Lees verder »
Scroll to Top

Wil jij gratis inspiratie in je mailbox?

Ontvang 1 x per maand onze nieuwsbrief

Ik wil meer informatie over deze training

Naam

TRAININGSDATA
21/22 aug en 7/8 sept
2/3/16/17 november

TIJDEN
Van 10:00 tot 16:00.

PRIJS
€1899,- EX BTW

EARLY BIRD KORTING
€100,- Early bird korting als je uiterlijk een maand voor aanvang betaalt.

LOCATIE
Drievriendenstraat 26, 3014 JS, Rotterdam.

BTW-VRIJE FACTUUR?
Dat kan! Geef het aan bij je inschrijving.

BARTEREN
We ruilen graag onze kennis tegen een mooi aanbod. Klik hier voor informatie.