Google biedt een online alternatief voor traditioneel onderwijs

Google Career Certificates is dé onderwijsvorm voor een leven lang leren

In zes maanden een professioneel certificaat voor UX Designer halen en gelijk aan de slag? Sinds kort maakt Google dat mogelijk in de VS. Met de recente introductie van Google Career Certificates maakt de techgigant bovendien een duidelijk statement: deze verkorte online opleidingstrajecten tellen voor Google net zo zwaar als een vierjarige opleiding. Met deze zet wil Google het educatieve systeem verder openbreken en meer passend maken bij de economie van de toekomst waarin vaardigheden zwaarder wegen dan kennis. Een ontwikkeling die niet alleen in de VS, maar ook in Nederland en rest van Europa al langer gaande is.

Laagdrempelig en betaalbaar

De nieuwe startkwalificaties van Google zijn in zes maanden online te behalen via Coursera en kosten ongeveer $49,- per maand. Én ze komen met een baangarantie. Op dit moment beidt Google de cursussen IT Support en IT Automation with Python aan. Binnenkort komen daar de cursussen Data analyst, Project Manager en UX Designer bij.

Door het aanbieden van deze laagdrempelige opleidingsmogelijkheden tracht Google twee vliegen in een klap te slaan. Aan de ene kant bijdragen aan de toenemende vraag naar werknemers met specifieke digitale vaardigheden. Aan de andere kant werkloze Amerikanen helpen om sneller weer aan de bak te kunnen. Met name dat deel van de bevolking dat financieel niet kan investeren in een reguliere opleiding.

Een modern alternatief

De introductie van Google Career Certificates in de VS kon rekenen op zowel enthousiaste als terughoudende reacties. De sceptici vinden dat zo’n verkort programma nooit een vierjarige opleiding kan vervangen, terwijl de voorstanders aangeven dat je het werken toch pas in de praktijk leert. Bovendien zijn werkgevers tegenwoordig vooral op zoek naar mensen met specifieke competenties en vaardigheden. Een goed portfolio en werkervaring wegen soms zwaarder dan een niet afgeronde opleiding. Dat geldt niet alleen in de VS, maar ook in Nederland.

Daarmee willen we niet zeggen dat een dergelijk certificaat een vierjarige opleiding kan vervangen, maar dat het in specifieke vakgebieden zeker een prima alternatief kan zijn. De leertrajecten van Google moeten we ook niet zien als vervanging van traditioneel onderwijs, maar vooral als een alternatief voor studenten die iets anders zoeken. Dat kan zijn omdat ze al een ander diploma hebben en ze zich willen omscholen of omdat traditioneel onderwijs financieel niet haalbaar is. Ook bij Google vinden ze dat sommige opleidingen, zoals geneeskunde, niet vervangen kunnen worden door een verkorte online variant.

 

Foto: freepik.com

21e eeuwse vaardigheden zijn de basis voor een toekomstige werkkracht

De introductie van Google Career Certificates is eigenlijk een logisch gevolg van de ontwikkelingen van de afgelopen vijftien jaar. Verdergaande globalisatie en digitalisering hebben al een grote impact op hoe we werken en veranderen de economie in rap tempo. Traditionele vormen van onderwijs zijn niet langer geschikt om het soort werkkrachten voort te brengen die een kenniseconomie nodig heeft.

Hedendaagse onderwijsmodellen stoelen op de zogenaamde 21e eeuwse vaardigheden. Dit zijn vaardigheden die huidige leerlingen en studenten nu moeten ontwikkelen om deel te kunnen nemen aan de arbeidsmarkt van de toekomst. In de laatste jaren is ook in Nederland vooruitgang geboekt in de implementatie van de 21e eeuwse vaardigheden in het onderwijscurriculum. Traditionele vormen van lesgeven waarin de leraar de regie heeft, hebben plaatsgemaakt voor coöperatief leren en leerlinggestuurde onderwijsvormen. 21e eeuwse aardigheden zoals creativiteit, kritisch denken, en problemen oplossen staan daarin centraal. Kinderen leren bijvoorbeeld al op basisscholen ondernemersvaardigheden en mediawijsheid is al een vertrouwd onderwerp in zowel het basis als voortgezet onderwijs.

Een leven lang leren

Google Career Certificates is een onderwijsvorm die uitstekend past bij het idee van een leven lang leren. De snelheid waarmee technologische veranderingen plaatsvinden heeft een grote impact op de arbeidsmarkt. Oude banen verdwijnen en nieuwe functies ontstaan. Het ideaal van een ‘baan voor het leven’ is vervangen door het hebben van meerdere carrieres gedurende ons leven. Jezelf constant blijven ontwikkelen en investeren in educatie is daar een onlosmakelijk onderdeel van.

Leerlijn Creatief Leiderschap

Een vooorbeeld uit eigen huis is de Versdenkers Leerlijn Creatief Leiderschap. Ontstaan door erkenning van een behoefte die we bij onze klanten ervaren. De leerlijn beidt creatieven de kans zich on-the-job door te ontwikkelen tot een creatieve leidinggevende functie. Door te investeren in leiders met creatief, analyserend, ontwerpend én innoverend denkvermogen anticiperen organisaties op de toekomst. Want creativiteit is een van de belangrijkste 21e eeuwse vaardigheden.

Auteur: Dzenita Camo
Omslagfoto: freepik.com

Elf vaardigheden voor professionals van de toekomst

Versdenker van de Maand: Joris van de Waart

PRAAT MET ONS

Al je vragen zijn welkom. We komen zo snel mogelijk bij je terug via mail of telefoon.

Not readable? Change text. captcha txt