Employee engagement vergroot je met kunst

Employee engagement is een big thing. Nu het hoog op de agenda’s staat wordt er ook naar kunst als aanjager gekeken. Hoe werkt dat?

In Nederland is art-partnering een groeiend fenomeen onder grotere organisaties. Maar de kleinere staan nog niet in de rij om zich met kunst in te laten. In Amerika loopt het harder.

Volgens “Business Contributions to the Arts: 2017 Edition” is bijna 70 procent van de ondervraagde bedrijven actief op kunstzinnig vlak. Bijvoorbeeld door werknemers bestuursplekken bij kunstorganisaties te bieden, vrijwilligerswerk in culturele en kunstzinnige projecten mogelijk te maken of korting te geven op kunstentoonstellingen. Het meten van het succes ervan blijft echter achter, de bedrijfs- of maatschappelijke impact van kunstgerelateerde activiteiten is moeilijk in harde cijfers te vertalen omdat slechts 28 procent van de bedrijven deze effecten ook meet.

employee engagementEmployee engagement vergroten doe je met kunst

Toch beschouwen bedrijven kunst als belangrijk voor de kwaliteit van leven en het stimuleren van creatief denken. Daarnaast biedt de kunstwereld heel veel netwerkmogelijkheden. De meeste bijdragen komen voor in de vorm van schenkingen aan tentoonstellingen en projecten die het bedrijf passend vindt bij het imago. Maar een deel steunt de kunst ook door middel van marketing- of sponsoring.

Robert L. Lynch, president en CEO van Americans for the Arts zegt in een persbericht:
“Betrokken, creatieve medewerkers die worden aangemoedigd om op nieuwe, innovatieve manieren te denken zijn waarschijnlijk productief en actief in het verbeteren van zowel het bedrijf als hun eigen zakelijke vaardigheden,”.

Wat opvalt in het rapport is dat het aangeeft dat kleinere bedrijven een grotere interesse in kunstondersteuning laten zien dan hun grotere tegenhangers. Het percentage dat zij vrijmaken voor kunst is ongeveer 20 procent hoger dan in grote bedrijven.
Anders dan hier dus. Maar een heel positief vooruitzicht voor de kunst in NL.

 

resultaat-halen-uit-een-brainstormcreativiteit-belangrijk-voor-gen-z