Dummy’s van kunstenaars en illustratoren zijn altijd enorm inspirerend om te zien. Maar waarom zou je als creatief in een organisatie niet ook zo’n schetsboek bijhouden? Het zelf doen is een namelijk perfecte creativiteitstraining. Ik geef je maar liefst 7 goede redenen om er aan te beginnen. Solo.. of met je collega’s.

Een dummy is een perfecte creativiteitstraining. 7 goede redenen om er mee aan de slag te gaan 

 

 1 Connecting the dots 

 Bladwijzers bijhouden in je browser is eenvoudig en ze zijn ook goed te rubriceren. Maar wat verbindt ze? Bladwijzers hebben geen link met elkaar, en zelfs al is dat wel zo.. je kunt dat niet makkelijk in 1 oogopslag zien. Een dummy blader je makkelijk door en helpt je om snel verbanden te zien tussen je schetsen en ideeën. En verbanden zien is key voor de creatief. Door relaties te leggen tussen gebeurtenissen en beeld, inhoud en vorm, mens en object, behoefte en dienst kun je innoveren. Want juist in de overlap daarvan vindt vernieuwing plaats.

2 Een dummy kun je delen

 Een dummy kan heel persoonlijk zijn, maar waarom zou je hem niet delen? Zo heb ik bij het Algemeen Dagblad, waar ik ooit een incompany training conceptontwikkeling gaf, de afdelings-dummy geintroduceerd. Op krantenformaat. Juist op een afdeling waar veel gecreëerd en gecommuniceerd wordt zitten collega’s te springen om verse input. Maak een omslag in je huisstijl en creëer samen met je team een prachtig naslagwerk. Of stuur hem heen en weer, tussen afdelingen, tussen vestigingen. Zo reageer je op elkaar en blijf je geïnspireerd door de creativiteit van je collega’s. 

3 Move your creative muscle

 Knippen en plakken is goed voor je. Sowieso werkt het stressverlagend. Er is wel een voorwaarde aan verbonden, en die heb ik al vaker vermeld: houd op met jezelf te bekritiserenDe gemiddelde persoon heeft 60.000 gedachten per dag en 95% daarvan zijn precies dezelfde: dag in, dag uit! Even focussen op een creativiteitstraining geeft je de kans te ontsnappen aan the grind en in een positieve mindset te komen.

4 Focus op de big idea

 Herken jij dat bij jezelf? Dat je, wanneer je bezig bent met een idee voor een ontwerp, je al snel the big idea uit het oog verliest? Voor je het weet vraag je je af of die button rechts onderin ronde of rechte hoekjes moet hebben, of welk lettertype je gaat gebruiken. Voor copywriters is dat niet anders..te snel gaat het om het aantal woorden of een alternatief voor een specifieke term. Een dummy maakt het eenvoudiger om the big idea vast te houden. Het loskomen van gerichte vragen biedt je een open venster op de grote lijn, de rode draad die je ineens ontdekt als je dummy voor de helft gevuld is. 

5 Klanten houden van dummy’s

 Een dummy helpt je om met klanten over je big idea te praten. Het is een veilige aanleiding om met elkaar verder te fantaseren. Samen stapel je associatie op associatie en wie weet kom je ineens op een nieuw spoor. Mijn klanten zijn altijd nieuwsgierig naar mijn vrije werk. Maar een kunstwerk is af, de klant heeft niets meer toe te voegen. Een dummy daarentegen is een open verhaal. Laat je klant meedenken..en wie weet pakt die klus nog een stuk creatiever uit dan je dacht!

6 In een dummy kun je snel prototypen

Een van de opvallende technieken die Google inzet om te innoveren is om direct te gaan prototypen wanneer een idee op tafel is gelegd. Daar zitten veel voordelen aan. Ook al is het prototype bij lange na niet perfect, een tastbaar idee geeft je snel zicht op de vragen die het ontwerp met zich meebrengt, de potentie en de valkuilen ervan. Een dummy is een perfect medium om al schetsend je ideeën vorm te geven. Stel dat je een nieuw soort abri wil ontwikkelen. Schetsend ontdek je veel over vorm, grootte, locatie, plaatsing. Nooit eerder uitgewerkte ideeën google of photoshop je niet zo gemakkelijk bij elkaar.  

7 Niet piekeren over perfectie

 Je zult snel merken dat geen enkele schets in je dummy er 1 is om in te lijsten. Dat is: als je je focust op perfectie. Ook hier zit de waarde in hele document..het gaat niet om 1 geïsoleerde pagina. Open je blik en vergeef jezelf de minder sterke keuzes.

 

Deel dit artikel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

2 x per maand inspiratie ontvangen. Kunst, creativiteit, campagnes, cases en trainingen.

Social Media

Cases, kennis en blogs

design-thinking

De Design Thinking Methode: Creatieve Powerhouse voor Probleemoplossing

Design Thinking is geen magische toverspreuk voor ontwerpers, noch is het een geheim genootschap van creatieve denkers. Het is een benadering van probleemoplossing die iedereen kan omarmen. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van Design Thinking, waarbij we de spelregels, verschillende vormen van innovatie, de rollen en attitudes, en de 5 fases verkennen.

Lees verder »
Creatieven kunnen niet altijd aan staan

Creatieve professionals kunnen niet altijd áán staan

De héle dag creatief. Hoezo kan dat niet? Creatieve professionals zijn van onschatbare waarde voor het succes van je team en organisatie. Ze hebben het vermogen om grenzen te verleggen, originele ideeën te genereren en innovatieve oplossingen te vinden. Toch is het belangrijk om te erkennen dat creatieven niet de hele dag door kunnen gaan met het leveren van hoogwaardige creatieve output. Hoe kun je hier als organisatie en manager mee omgaan?

Lees verder »
Scroll to Top

Wil jij gratis inspiratie in je mailbox?

Ontvang 1 x per maand onze nieuwsbrief

Ik wil meer informatie over deze training

Naam

TRAININGSDATA
21/22 aug en 7/8 sept
2/3/16/17 november

TIJDEN
Van 10:00 tot 16:00.

PRIJS
€1899,- EX BTW

EARLY BIRD KORTING
€100,- Early bird korting als je uiterlijk een maand voor aanvang betaalt.

LOCATIE
Drievriendenstraat 26, 3014 JS, Rotterdam.

BTW-VRIJE FACTUUR?
Dat kan! Geef het aan bij je inschrijving.

BARTEREN
We ruilen graag onze kennis tegen een mooi aanbod. Klik hier voor informatie.