In reclameland is langzaam een verschuiving zichtbaar en het heet disability inclusive marketing. In dit artikel drie mooie taboedoorbrekende voorbeelden uit de kledingbranche.

Disability inclusive marketing: drie taboe doorbrekende voorbeelden

Of je nou de doorsnee schoolmoeder bent, de sportieve papa, het buurmeisje dat in de rolstoel zit of het verstandelijk beperkte nichtje, een ding is zeker: we gaan allemaal naar de supermarkt om ons eten te halen, kopen kleding en hebben een mobiele telefoon. Om maar een paar voorbeelden van doorsnee consumentenproducten te noemen. Toch zie je mensen met een beperking niet (vaak) weekaanbiedingen aanprijzen in supermarktreclame of model staan in kledingadvertenties. Bedrijven die aan disability inclusieve marketing doen willen hier verandering in brengen.

Wat is disability inclusieve marketing?

Disability inclusieve marketing houdt in dat personen met een fysieke of verstandelijke beperking in reclamecampagnes in natuurlijke alledaagse omgevingen en situaties worden getoond. Daarbij wordt geen nadruk gelegd op de ‘beperking’. Deze mensen maken deel uit van de werkelijkheid zoals ieder ander. Door gebruik te maken van disability inclusive marketing laten bedrijven zien dat mensen met een beperking ook welkom zijn en er bij horen. Tegelijkertijd kan dit voor een gevoel van empowerment zorgen bij de doelgroep zelf.

Elise en HEMA

Ons eerste voorbeeld komt uit eigen land en is jullie misschien al bekend. In 2017 sierde Elise, een 6-jarig meisje met het syndroom van Down een HEMA folder. Ze stond vrolijk spelend afgebeeld samen met andere leeftijdsgenoten zonder beperking. Een van de dingen die HEMA met deze reclame wilde tonen is dat kinderen van down een normaal onderdeel zijn van de samenleving.

\"\"

Hema folder 2017 (Foto: Ad.nl)

Asos en Chloe Ball-Hopkins

Het sportkledingmerk Asos heeft onlangs veel lof ontvangen over de wijze waarop ze disability inclusive marketing hebben ingezet voor hun nieuwe kledinglijn. Asos heeft namelijk in samenwerking met de Britse paralympische atlete Chloe Ball-Hopkins een nieuwe kledinglijn ontwikkeld. Behalve voor het doorsnee publiek is deze kledinglijn ook zeer geschikt voor mensen die in een rolstoel zitten. Daarnaast is Chloe Ball-Hopkins, zelf rolstoel gebonden, ook te zien in de reclamecampagne voor deze nieuwe kledinglijn. Samen met andere ‘gewone’ modellen straalt ze de bezoekers tegemoet op de website van het merk.

\"\"

Asos en Chloe Ball Hopkins (Fotos: Daily Mail)

Chromat Babeguard campagne

Move over Pamela Anderson, here come the Babeguards! Het meest bijzondere voorbeeld van disability inclusive marketing komt van het Amerikaanse zwemkledingmerk Chromat. Dit merk staat bekend om hun inclusieve diversiteitsbenadering. Zo lopen modellen met een beperking, overgewicht of andere ‘afwijking van de norm’ vaak in hun modeshows. Met de nieuwe zomercampagne 2018 herschrijft Chromat de zwembad regels (pool rules) op geheel eigen wijze. We laten het reclamefilmpje voor zich spreken.

Meer uitingen van de Babeguard campagne vind je op de website van Chromat.

Auteur: Dzenita Camo

 

Deel dit artikel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

2 x per maand inspiratie ontvangen. Kunst, creativiteit, campagnes, cases en trainingen.

Social Media

Cases, kennis en blogs

design-thinking

De Design Thinking Methode: Creatieve Powerhouse voor Probleemoplossing

Design Thinking is geen magische toverspreuk voor ontwerpers, noch is het een geheim genootschap van creatieve denkers. Het is een benadering van probleemoplossing die iedereen kan omarmen. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van Design Thinking, waarbij we de spelregels, verschillende vormen van innovatie, de rollen en attitudes, en de 5 fases verkennen.

Lees verder »
Creatieven kunnen niet altijd aan staan

Creatieve professionals kunnen niet altijd áán staan

De héle dag creatief. Hoezo kan dat niet? Creatieve professionals zijn van onschatbare waarde voor het succes van je team en organisatie. Ze hebben het vermogen om grenzen te verleggen, originele ideeën te genereren en innovatieve oplossingen te vinden. Toch is het belangrijk om te erkennen dat creatieven niet de hele dag door kunnen gaan met het leveren van hoogwaardige creatieve output. Hoe kun je hier als organisatie en manager mee omgaan?

Lees verder »
Scroll to Top

Wil jij gratis inspiratie in je mailbox?

Ontvang 1 x per maand onze nieuwsbrief

Ik wil meer informatie over deze training

Naam

TRAININGSDATA
21/22 aug en 7/8 sept
2/3/16/17 november

TIJDEN
Van 10:00 tot 16:00.

PRIJS
€1899,- EX BTW

EARLY BIRD KORTING
€100,- Early bird korting als je uiterlijk een maand voor aanvang betaalt.

LOCATIE
Drievriendenstraat 26, 3014 JS, Rotterdam.

BTW-VRIJE FACTUUR?
Dat kan! Geef het aan bij je inschrijving.

BARTEREN
We ruilen graag onze kennis tegen een mooi aanbod. Klik hier voor informatie.