Laat je inspireren door Vincent: een digitale wandeling door het Van Gogh museum

Met slechts een paar muisklikken geniet je sinds kort thuis op de bank van de digitale collectie van het Van Gogh museum. Een gouden tip voor alle liefhebbers van de kunstwerken van Van Gogh. Afreizen naar Amsterdam om die ene zeldzame tekening te bewonderen is niet meer nodig.

Ruim 1000 inspirerende kunstwerken online

Vincent Van Gogh is een van de beroemdste kunstenaars in Nederland en wereldwijd. Vooral bekend om zijn bijzondere impressionistische stijl, contrasterend kleurgebruik en bewogen leven. De nalatenschap van Van Gogh omvat ruim 850 schilderijen en 1300 aquarellen, tekeningen en schetsen. De meeste van deze werken bevinden zich in het Van Gogh museum in Amsterdam. Het museum heeft nu bijna 1000 werken in zeer hoge resolutie laten digitaliseren.

De online collectie maakt de kunst van Van Gogh 24/7 toegankelijk voor iedereen. Met de speciale virtuele browser kun je inzoomen op zelfs de allerkleinste details. Behalve de wereldberoemde werken zoals Zonnebloemen en De Aardappeleters, vind je in de online collectie ook minder bekende schilderijen, tekeningen en schetsen. Meer dan genoeg inspiratie dus als je een creatieve prikkel zoekt.

De online collectie kun je bekijken via de website van het Van Gogh museum. Kies in het menu voor de optie ‘Zoek in de collectie’ en filter op Van Gogh. Vervolgens kun je verder filteren op onder andere periode, locatie en genre. Naast de werken van Van Gogh vind je in de online collecties het museum ook kunst van Vincents vrienden en tijdsgenoten: Utagawa Kunisada, Henri Gabriel Ibels, Félix Vallotton, Pierre Bonnard en Émile Bernard.

Van Gogh blijft inspireren

Van Gogh blijft een onuitputtelijke inspiratiebron voor andere kunstenaars, filmmakers, muzikanten en creatieven. Een uniek voorbeeld die we jullie niet willen onthouden is het filmproject Loving Vincent uit 2017. De film verhaalt over het leven en dood van Van Gogh en is de eerste volledig geschilderde speelfilm ter wereld. In 65.000 frames worden zijn meest inspirerende schilderijen tot leven gebracht. Iedere frame is in Van Goghs techniek met de hand geschilderd door een van ruim 125 kunstenaars die aan het project meededen. Inspirerend op meerdere niveau’s dus!


Korenveld met kraaien (1890)

Schoenen (1887)

Oude wijngaard met boerin (1890)

Wever (1884)

Auteur Dzenita Camo

Omslagfoto: Van Gogh Museum

Kunstenaars imiteren elkaars beeldtaal

Op de overzichtstentoonstelling van David Hockney