Die ontwerpers spelen vals!

Bij grafisch ontwerpers en kunstenaars zie ik het nog niet zo snel gebeuren. Een plek waar je naartoe kan om ontwerpen van decennia geleden binnenstebuiten te keren, te betasten en te ontleden.

Kom er in een museum of galerie maar eens om. Met enig geluk kun je je neus net tegen het glas drukken. Wat dat betreft is de ontwerpwereld niet bepaald “open source”. Nathalie Wouters schrijft in het NRC dat dat in modewereld dus wel kan. Want zij mogen het in The Vintage Showroom in Londen. Die leent kleding uit aan ontwerpers van grote modehuizen. Wie die klanten zijn, blijft geheim.

In de raamloze en tot de nok toe gevulde zolderruimte in West-​Londen hangen klassieke Britse dandypakken, vrolijke Hawaï-blouses, een rek vol leren motorpakken, stapels met de hand gerepareerde spijkerbroeken die nog van Texaanse mijnwerkers uit de jaren vijftig zijn geweest en er is een flinke afdeling militaire uniforms. Op het eerste gezicht lijkt het een doorsnee vintagewinkel, toch is de zolder verboden terrein voor de gewone liefhebber.

Alleen ontwerpers kunnen hier – op afspraak – kledingstukken huren of kopen, om ze vervolgens deels (of helemaal) na te maken. Dit ‘ideeën shoppen’ is gebruikelijk in alle segmenten van de mode. Ontwerpers kijken bijvoorbeeld een print, een kraag of de manier waarop een zak op een jasje is geplaatst, af van bestaande kledingstukken.

De meeste ontwerpers struinen zelf vintagewinkels en markten af. The Vintage Showroom van Douglass Gunn (43) en Roy Luckett (52) is een van de weinige plekken met een speciaal voor ontwerpers samengesteld assortiment. „Ik schat dat er wereldwijd zo’n vijf vergelijkbare bedrijven bestaan”, zegt Gunn, die is gekleed in een Levi’s-spijkerbroek en een denim overhemd. „Ik ken er een paar in Japan en eentje in New York.” In Parijs zit Anouschka, gespecialiseerd in chique damesmode, met de nadruk op couture. The Vintage Showroom focust op mannenmode uit de vorige eeuw.

Een bescheiden rol

„Die ontwerpers spelen vals!” krijgt Gunn steevast te horen als hij op verjaardagen vertelt hoe hij precies de kost verdient. Daar is hij het niet mee eens. „Het gebeurt niet vaak dat een kledingstuk compleet wordt gekopieerd. Ontwerpers kiezen één of meerdere onderdelen van een kledingstuk en zetten dat vervolgens om in een ontwerp dat bij de rest van hun collectie past en er modern uitziet. Uiteindelijk spelen we maar een bescheiden rol.” Wel komt hij op straat regelmatig kledingstukken tegen waarvan hij de oorsprong herkent. „Gisteren zag ik in de metro nog een tas van een merk dat klant bij ons is, ik herkende de sluiting meteen uit onze showroom.”

Lees je verder op het NRC?

Neem contact op

We komen zo snel mogelijk bij je terug

met-deze-4-tips-kan-jij-het-ookhoe-blijf-je-gemotiveerd-als-je-solo-werkt