design-thinking

De Design Thinking Methode. Zo werken de 5 fases voor Innovatie

Design Thinking is een benadering van probleemoplossing die iedereen kan omarmen. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van de Design Thinking methode, waarbij we de spelregels, verschillende vormen van innovatie, de rollen en attitudes, en de 5 fases verkennen. En we delen inspirerende voorbeelden.

Innoveren met de Design thinking methode. Een Speelse houding is belangrijk

Design Thinking is geen rigide methode met strikte regels, maar eerder een speelse benadering van probleemoplossing. Met je team kun je met design Thinking verschillende kanten op; brainstormen met grote of kleine groepen, en grote of kleine vraagstukken aanpakken. Hoe dan ook: het gaat om het aanscherpen van je creatieve spieren, het omarmen van empathie, en het verkennen van onconventionele ideeën. Als je met de Design thinking methode aan de slag gaat, helpt het wel om een open houding aan te nemen. Hier zijn een paar spelregels om jou en je team op weg te helpen:

1. Empathie is jouw superkracht

De Design Thinking methode begint altijd met empathie. Het draait allemaal om begrip te kweken voor de mensen voor wie je een oplossing wilt ontwerpen. Stap in hun schoenen, observeer hun gedrag, stel vragen en luister aandachtig. Dit helpt je om diepgaande inzichten te krijgen in hun behoeften en problemen.

2. Durf keuzes te maken

Nadat je een goed begrip hebt van de doelgroep, is het tijd om een duidelijke ontwerpvraag of uitdaging te kiezen. Het duidelijke definiëren van het probleem is een cruciale stap, omdat het de koers bepaalt voor de rest van het proces.

3. Breng inspiratie binnen

Inspiratie kan overal vandaan komen. Verken trends, technologieën en ideeën buiten jouw vakgebied. Laat je inspireren door de wereld om je heen. Dit helpt je om frisse perspectieven en nieuwe invalshoeken te ontdekken.

4. Omarm creatieve chaos

Design Thinking omarmt creatieve chaos. Laat dus alle ideeën stromen, hoe wild ze ook lijken. Brainstorm met je team, gebruik post-its, schetsen en mindmaps. Het doel van de Design Thinking methode is om zoveel mogelijk ideeën te genereren voordat je gaat filteren en verfijnen.

5. Test en verbeter

De uitkomst van de Design Thinking methode is een prototype. Prototypes test je in de echte wereld. Dit is een iteratief proces waarbij je leert door te doen. Het stelt je in staat om snel te ontdekken wat wel en niet werkt, en om je oplossing continu te verbeteren. Neem de tijd om je prototype te testen en aan te passen.

 

De optimale atittude voor Design Thinking

Design Thinking vraagt om een dynamische en speelse houding van teamleden die focust op het inzetten van creatieve vaardigheden, empathie omarmen en het verkennen van onconventionele ideeën. Het belangrijkste is dat het begint met empathie, waarbij je je inleeft in de behoeften van de doelgroep. Het is essentieel om duidelijke ontwerpvragen te stellen, inspiratie van buitenaf te omarmen en creatieve chaos toe te staan tijdens het brainstormen. Ten slotte is het testen en verbeteren van prototypes een cruciale stap om tot innovatieve oplossingen te komen. Dus, terwijl je met Design Thinking aan de slag gaat, onthoud dat een speelse houding en het omarmen van creatieve chaos je sleutels tot succes zijn! 😄🚀

Innoveren met Design thinking: Twee Praktische voorbeelden

 

Airbnb

Airbnb heeft de traditionele hotelindustrie op zijn kop gezet. Innoveren met Design thinking begon voor hen met het tonen van inlevingsvermogen in de behoeften van reizigers en hosts . Vervolgens definieerden ze de ontwerpvraag: hoe kunnen we mensen unieke en betaalbare accommodaties bieden? Inspiratie kwam van het delen van economische trends en het idee van gedeelde ruimtes. Ze brainstormden over verschillende concepten voordat ze prototypes van hun platform ontwikkelden en testten. Het resultaat was een revolutionaire service die reizen transformeerde.

IDEO’s redesign van de voedselbank

Het ontwerp- en innovatiebureau IDEO paste Design Thinking toe om de voedselbankervaring te heroverwegen. Ze begonnen met empathie door de dagelijkse realiteit van voedselbankgebruikers te begrijpen. Ze definieerden de ontwerpvraag als: hoe kunnen we de voedselbankervaring waardig en respectvol maken? Inspiratie kwam van vergelijkbare diensten zoals boodschappenservices. Ze brainstormden over ideeën zoals keuzemenu’s en privéwinkels voordat ze prototypes bouwden en testten. Het resultaat was een herontwerp van de voedselbank dat de waardigheid van klanten respecteerde.

 

Design thinking kun je loslaten op verschillende vormen van innovatie: radicaal, incrementeel en meer

Design Thinking kan worden toegepast op verschillende vormen van innovatie, waaronder radicale, incrementele, product-, proces- en service-innovatie.

Radicale innovatie

Radicale innovatie gaat over het creëren van iets volledig nieuws en disruptiefs. Het gaat vaak gepaard met grote risico’s en beloningen. Design Thinking kan helpen bij het verkennen van radicale ideeën en het identificeren van kansen voor baanbrekende innovaties.

Incrementele innovatie

Incrementele innovatie is de stapsgewijze verbetering van bestaande producten of processen. Hierbij kunnen kleine verbeteringen leiden tot aanzienlijke vooruitgang. Design Thinking helpt bij het identificeren van kleine, maar waardevolle verbeteringen door middel van empathie en creatieve brainstormsessies.

Productinnovatie

Productinnovatie draait om het ontwikkelen van nieuwe producten of het verbeteren van bestaande. Door de behoeften van de doelgroep te begrijpen en creatieve oplossingen te bedenken, kan innoveren met Design thinking productinnovatie stimuleren.

Procesinnovatie

Procesinnovatie richt zich op het verbeteren van interne bedrijfsprocessen. Design Thinking kan helpen bij het identificeren van knelpunten en het bedenken van efficiëntere workflows.

Service-innovatie

Service-innovatie draait om het creëren van nieuwe diensten of het verbeteren van bestaande. Door de gebruikerservaring te begrijpen en te verbeteren, kan Design Thinking service-innovatie stimuleren.

 

Wat zijn de 5 fases van Design Thinking?

Nu we de basisprincipes, de juiste houding en innovatievormen hebben bekeken, gaan we naar de 5 stappen van het Design Thinking proces:

Empathie (Leef je in)

In deze fase draait alles om begrip krijgen voor de doelgroep. Dit omvat interviews, observaties en het verzamelen van informatie om hun behoeften en problemen te begrijpen.

Definiëren (Wees heel specifiek)

Hier formuleer je de ontwerpvraag op basis van de inzichten die je hebt verzameld. Dit helpt bij het beperken van de focus en het stellen van duidelijke doelen.

Inspiratie (Breng inspiratie binnen)

Nu is het tijd om buiten de gebaande paden te denken. Verken trends, concurrenten en andere bronnen van inspiratie om nieuwe ideeën te genereren.

Ideeontwikkeling en Brainstorm (Omarm creatieve chaos)

Dit is het moment om wilde ideeën te bedenken. Brainstorm met je team, gebruik creatieve technieken en maak een overvloed aan ideeën.

Prototype en Test (Prototype en test)

Maak snel prototypes van je beste ideeën en test ze in de praktijk. Leer van feedback en herhaal het proces totdat je een oplossing hebt die echt werkt.

 

 

Met welke mensen kun je het beste samenwerken in Design Thinking?

Design Thinking is een teaminspanning en er zijn verschillende rollen en attitudes die belangrijk zijn in het proces. Met welk type mensen bedenk je de beste oplossingen?

De Empathische Onderzoeker

Dit is degene die diep graaft om de behoeften en emoties van de doelgroep te begrijpen. Ze zijn nieuwsgierig en luisteren actief.

De Creatieve Visionair

De creatieve visionair is degene die out-of-the-box denkt en wild durft te dromen. Ze zijn niet bang om gekke ideeën te opperen.

De Pragmatische Realist

De pragmatische realist brengt een gevoel van haalbaarheid in het proces. Ze houden de groep met beide benen op de grond en denken na over uitvoerbaarheid.

De Doortastende Prototyper

De doortastende prototyper is degene die snel aan de slag gaat met het maken van prototypes en het testen van ideeën. Ze zijn niet bang om te falen en leren van elke iteratie.

 

Conclusie

Design Thinking is geen geheimzinnige kunst, maar eerder een benadering van probleemoplossing die iedereen kan leren en toepassen. Door de spelregels te volgen, verschillende vormen van innovatie te verkennen, de juiste rollen en attitudes aan te nemen, en de 5 fases te volgen, kun je creatieve oplossingen ontwikkelen voor complexe problemen. En zoals Airbnb en IDEO hebben laten zien, kan Design Thinking leiden tot innovaties die de wereld veranderen. Dus, waar wacht je nog op? Duik in de wereld van Design Thinking en laat je creativiteit de vrije loop!

Wil je zelf met je team aan de slag met Design Thinking? Dat kan! Versdenkers begeleidt jouw team in twee dagen door het proces. Kijk hiervoor op de pagina Design Thinking voor teams.

Deel dit artikel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

2 x per maand inspiratie ontvangen. Kunst, creativiteit, campagnes, cases en trainingen.

Social Media

Cases, kennis en blogs

design-thinking

De Design Thinking Methode. Zo werken de 5 fases voor Innovatie

Design Thinking is geen magische toverspreuk voor ontwerpers, noch is het een geheim genootschap van creatieve denkers. Het is een benadering van probleemoplossing die iedereen kan omarmen. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van Design Thinking, waarbij we de spelregels, verschillende vormen van innovatie, de rollen en attitudes, en de 5 fases verkennen.

Lees verder »
Creatieven kunnen niet altijd aan staan

Creatieve professionals kunnen niet altijd áán staan

De héle dag creatief. Hoezo kan dat niet? Creatieve professionals zijn van onschatbare waarde voor het succes van je team en organisatie. Ze hebben het vermogen om grenzen te verleggen, originele ideeën te genereren en innovatieve oplossingen te vinden. Toch is het belangrijk om te erkennen dat creatieven niet de hele dag door kunnen gaan met het leveren van hoogwaardige creatieve output. Hoe kun je hier als organisatie en manager mee omgaan?

Lees verder »
Scroll to Top

Wil jij gratis inspiratie in je mailbox?

Ontvang 1 x per maand onze nieuwsbrief

Ik wil meer informatie over deze training

Naam

TRAININGSDATA
27/28 nov en 11/12 dec (vol)
22/23 jan 5/6 febr 2024
4/5/18/19 maart 2024
27/28 april en 10/11 mei

TIJDEN
Van 10:00 tot 16:00.

PRIJS
€1899,- EX BTW

EARLY BIRD KORTING
€100,- Early bird korting als je uiterlijk een maand voor aanvang betaalt.

LOCATIE
Drievriendenstraat 26, 3014 JS, Rotterdam.

BTW-VRIJE FACTUUR?
Dat kan! Geef het aan bij je inschrijving.

BARTEREN
We ruilen graag onze kennis tegen een mooi aanbod. Klik hier voor informatie.