cursus copywriting

Creativiteit in Leiderschap: gedachten van onze Versdenker Liz Vedder

 

 

Wij zijn trots, omdat… team Versdenkers een nieuw lid heeft: leiderschap- en organisatiedeskundige Liz Vedder. Het geheime ingrediënt in haar aanpak is de inspirerende manier waarop ze in haar werk verbanden legt tussen creativiteit en leiderschap. Daarom dachten we, de beste manier om Liz te introduceren, is door haar zelf aan het woord te laten.

 

Liz-Vedder-Versdenkers

Liz Vedder: een verse overpeinzing over wat creativiteit in leiderschap, en wat leiders kunnen leren van kunst en design

 

We hebben creativiteit in leiderschap nodig, dat om kan gaan met steeds veranderende uitdagingen en een onvoorspelbare toekomst. Veel programma’s voor leiderschapsontwikkeling zijn jammer genoeg te eenzijdig gebaseerd op de ons allen vertrouwde leiderschapsauteurs uit andere tijden: Kotler, Covey, Porter, Peters, Pralahad

Leiderschapsprogramma’s die daarnaast ook putten uit kunst en filosofie stellen deelnemers in staat hun creativiteit aan te boren en het vermogen tot observeren, kritisch denken, problemen oplossen en innoveren te scherpen. Moderne leiders hebben deze skills hard nodig.

Gisteren was ik in het van Abbe museum om de tentoonstelling Dwarsverbanden te zien. De tentoonstelling is opgezet als een reis langs de levens van kunstenaars en hun reacties op de grote vragen van hun tijd en cultuur. Terwijl ik in het van Abbe rondliep vormde zich de vraag: wat kunnen leiders van organisaties leren van kunst en design? 

Meer dan ooit wordt leiderschap gedefinieerd als het juiste te doen op het juiste moment voor mens, organisatie en maatschappij. Maar hoe moet dat dan? Een deel van de sleutel ligt in leren observeren en betekenis geven. En dat kunnen we leren van kunst en design. 

Mensen die me kennen weten dat ik ben gestart op de kunstacademie. Leren richtte zich op onderzoek en observatie, conceptontwikkeling, dialoog en communicatie, analytisch en kritisch denken. Alle skills die nodig zijn om door onbekend terrein te trekken. 

Als je met jouw team een uitdaging breed en diep leert observeren, en betekenis geeft aan ‘het nu’ in plaats van steeds te putten uit de betekenisgeving van gisteren, maak je ruimte voor flexibiliteit en nieuwe concepten. Je stelt je aannames ter discussie waarop je beslissingen baseert. Als je dan vervolgens iets nieuws voorstelt, dit articuleert en risico’s durft te nemen richt je een ruimte voor verandering in. Als je dan ook nog de complexiteit van de persoonlijkheid van mensen goed begrijpt en begeleidt laat je de creativiteit en betrokkenheid van je teamleden intact.

Wat wij dus kunnen leren van kunst en design is dat de beste weg vooruit, die van scherpe observatie en onderzoek is van datgene wat voor ons ligt. Ontwikkel creativiteit in leiderschap, en het vermogen om een onderwerp in extreem detail te zien en alle ingangen en standpunten vanuit verschillende hoeken, belichting, enzovoort te overdenken.

 

De inzichten die dit oplevert brengt nieuwe strategieën en plannen om om te gaan met een situatie, een markt, een partnerschap, een overeenkomst, een onderhandeling, een werknemer, een conflict of een productlancering. Creativiteit in Leiderschap dus.

 

Maak je leiderschapsambities waar met Leading Creatives

Boek een gratis online kennissessie en ontdek meer over de opleiding. We vertellen je alles over het programma én je hebt alle ruimte om vragen te stellen. De kennissessie duurt 45 minuten. Interesse? Neem contact op via leren@versdenkers.nl.

Deel dit artikel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

2 x per maand inspiratie ontvangen. Kunst, creativiteit, campagnes, cases en trainingen.

Social Media

Cases, kennis en blogs

Creatieven kunnen niet altijd aan staan

Creatieve professionals kunnen niet altijd áán staan

De héle dag creatief. Hoezo kan dat niet? Creatieve professionals zijn van onschatbare waarde voor het succes van je team en organisatie. Ze hebben het vermogen om grenzen te verleggen, originele ideeën te genereren en innovatieve oplossingen te vinden. Toch is het belangrijk om te erkennen dat creatieven niet de hele dag door kunnen gaan met het leveren van hoogwaardige creatieve output. Hoe kun je hier als organisatie en manager mee omgaan?

Lees verder »
briefing

Hoe schrijf je een goede creatieve briefing?

Een goede creatieve briefing is als de fundering van een huis: zonder een stevige basis, zal het bouwwerk snel wankelen. Of nog erger, in elkaar storten. Een goede creatieve briefing is dus van cruciaal belang voor een succesvolle samenwerking tussen een bureau, klant en creatief.

Lees verder »
Scroll to Top

Wil jij gratis inspiratie in je mailbox?

Ontvang 1 x per maand onze nieuwsbrief

Ik wil meer informatie over deze training

Naam

TRAININGSDATA
21/22 aug en 7/8 sept
2/3/16/17 november

TIJDEN
Van 10:00 tot 16:00.

PRIJS
€1899,- EX BTW

EARLY BIRD KORTING
€100,- Early bird korting als je uiterlijk een maand voor aanvang betaalt.

LOCATIE
Drievriendenstraat 26, 3014 JS, Rotterdam.

BTW-VRIJE FACTUUR?
Dat kan! Geef het aan bij je inschrijving.

BARTEREN
We ruilen graag onze kennis tegen een mooi aanbod. Klik hier voor informatie.