Coole trends in grafisch ontwerp

Retro ontwerpen in hedendaags jasje

Grafisch ontwerp is een trendgevoelig werkveld. Wat ‘hot’ is en wat ‘not’ in visuele communicatie kan in het digitale tijdperk heel snel wisselen. Toch blijkt het bij nieuwe trends vaak te gaan om oude trends die in een nieuw jasje worden gestoken. Onlangs lazen we een leuk artikel in ‘Yes, I’m a designer’ waarin 16 coolste grafische (retro) trends van het moment worden gepresenteerd. Wij lichten hieronder een paar trends uit.

Motion design

Met behulp van motion design breng je beweging aan in grafische ontwerpen. Verwacht wordt dat deze trend steeds belangrijker wordt. Het leuke aan deze trend vinden we dat er steeds meer apps worden ontwikkeld waarmee je ook zonder uitgebreide kennis van motion design makkelijk beweging aan kunt brengen in beeld. Apps waarmee je vrij makkelijk kleine effectjes kunt bereiken zijn bijvoorbeeld Pixaloop en Pro Create. Beide apps gebruiken we trouwens ook zelf om beelden tot leven te wekken. Zoals de twee gifjes hieronder…

Bovenstaande animaties hebben we gemaakt met Pro Create.

Inspiratie uit de ’80’s en ’90’s

Jaren ’80’s en ’90’s zijn al langere tijd met een tweede leven bezig in grafisch ontwerp. Deze retro trend lijkt nog steeds niet op zijn retour. Dat ook wij dol zijn op de ’80’s kon je al eerder lezen in ons blog over de ’80’s design revival. Meer inspiratie over ’80’s en ’90’s design vind je in overvloed op Pinterest.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Genesis Avila (@genesisavila.design) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door RyszardSound ● RyszardDesign (@richuinstangram) op

 

Sliced images

Sliced images vinden we misschien wel de tofste trend die in het artikel wordt genoemd. Deze abstracte stijl kan resulteren in zeer ongewone kunstzinnige beelden. Denk aan digitale collages, waarbij je onderdelen van verschillende afbeeldingen en designelementen combineert tot een geheel nieuw plaatje. Je kan ook een bestaande afbeelding in ‘stukjes hakken’ en daar subtiele elementen aan toevoegen waardoor er een nieuwe dimensie ontstaat. De mogelijkheden zijn eindeloos en originaliteit gegarandeerd!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Magdiel • Artist (@magdiellop) op

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ross Berry (@shuteyephotographynz) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Justin Fletcher (@patterns.in.random.order) op

Nieuwsgierig naar de andere hippe trends in grafisch ontwerp? Klik hier en lees het hele artikel ‘Graphic Design Trends 2019’.

Ontwikkel je vaardigheden bij Versdenkers

In onze training Visuele communicatie & Contentcreatie leer je onder andere hoe je een visie ontwikkelt voor de beeldtaal van je organisatie. Wil je zelf trends leren spotten voor je bedrijf, kies dan voor de training Trendwatching & Forecasting of Rotterdam Trendtripper.

Omslagfoto: Freepik.com

Think Bigger, Go Bolder, Be Louder

Beter worden in visuele storytelling? Ken de kracht van kleur!