communicatietraining-voor-creatieve-teams

Communicatietraining met behulp van tools als de Roos van Leary, kan een belangrijke rol spelen in het versterken van communicatieve vaardigheden binnen creatieve teams. De verbeterde communicatie als resultaat van zo’n training kan daarmee de hele bureaustrategie sterker maken.

Zo Verfijn je de Creatieve Samenwerking: Communicatietraining voor Creatieve Teams

 

Creatieve teams vormen het kloppende hart van innovatie en ontwerp in tal van sectoren. Ze brengen diverse persoonlijkheden en ideeën samen om unieke concepten te creëren. In zo’n team werken verschillende professionals samen; bijvoorbeeld een Creative Director, Art Director, Copywriter, Grafisch Ontwerper, Strateeg, Account Manager, Media Planner, Projectmanager, Videograaf/Filmmaker, Fotograaf, Webontwikkelaar/Programmeur, UX/UI-ontwerper en een Social Media Manager. In kleinere teams vind je soms alleen een Art Director, Copywriter, Grafisch Ontwerper en een Webontwikkelaar.
Hoe het team ook is samengesteld, het is altijd een dynamische werkomgeving met een hoge werkdruk. En deze dynamiek kan ook leiden tot uitdagingen in de communicatie, zowel intern als met klanten.


De Dynamiek van Creatieve Teams

Creatieve teams zijn samengesteld uit individuen met diverse achtergronden, talenten en persoonlijkheden. Dit zorgt voor een rijke mix aan ideeën en perspectieven, wat een van hun grootste troeven is. Maar juist deze diversiteit kan ook leiden tot frustratie, het blokkeren van creativiteit en conflicten als de communicatie niet optimaal verloopt.

In een creatief team is het vermogen om positief en constructief te praten over projecten, ontwerpen en concepten heel belangrijk. In een markt waar originaliteit een eerste vereiste is, moeten teamleden elkaar op een opbouwende manier feedback kunnen geven, zonder in discussies over smaak te vervallen. Creatieve managers hebben daar bovenop hun eigen uitdagingen; zij moeten hun creatieve collega’s aansturen, bijsturen, briefen, en vaak ook beoordelen en coachen in hun ontwikkeling. Communicatietraining kan helpen om feedback te geven en te ontvangen zonder dat de creatieve energie weglekt.

De Roos van Leary: Een Gids voor Interactie

Een van de krachtigste hulpmiddelen in communicatietraining voor creatieve teams is de Roos van Leary, ontwikkeld door Timothy Leary. Dit model beschrijft verschillende gedragsstijlen en hoe ze op elkaar reageren. Het kan teams helpen begrijpen waarom communicatie soms stroef verloopt en hoe ze dit kunnen verbeteren.

De Roos van Leary, een model dat vier basisgedragsstijlen onderscheidt, speelt een cruciale rol in de samenwerking van creatieve teams. Laten we deze gedragsstijlen eens verkennen aan de hand van voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van een creatief team:

Boven (Dominant gedrag): Stel je voor dat in een creatief team twee leden, creative director Anna en accountmanager Ben, beide de neiging hebben leiding te willen nemen over een creatief project. Anna doet dit vanuit haar vakmanschap om een briefing creatief te vertalen, maar Ben pakt de leiding omdat hij vindt dat hij de vraag van de klant het beste kan interpreteren. Ze strijden voortdurend om controle en dit leidt tot een impasse. Door communicatietraining kunnen Anna en Ben leren om compromissen te sluiten en effectievere manieren vinden om hun leiderschap te uiten. Een harmonieuze samenwerking komt het project als geheel ten goede; zowel de creatieve kwaliteit staat voorop als de belangen van de klant.

Samen (Coöperatief gedrag): Sarah is social media maker, en een coöperatief teamlid dat altijd openstaat voor input van anderen. Omdat ze goed luistert lijkt het alsof ze overal mee instemt. Ze werkt samen met Michael, een marketeer die dominanter is. Voor Sarah het weet zijn er al social media strategieën aan de klant voorgelegd zonder dat ze haar input heeft gegeven. Een goede communicatietraining kan ervoor zorgen dat Sarah assertiever wordt en Michael bereid is naar haar ideeën te luisteren.

Onder (Volgend gedrag): Stel je voor dat Mark, een back end webdesigner die letterlijk wat meer op de achtergrond opereert, altijd maar toegeeft aan de ideeën van zijn dominantere collega Laura, die front end designer is. Ze werken samen aan een ontwerpproject, maar Mark aarzelt om zijn eigen ideeën naar voren te brengen. Hier is het belangrijk om Mark aan te moedigen om zijn stem te laten horen en actiever bij te dragen aan de discussie, waardoor een meer gebalanceerde samenwerking ontstaat.

Tegen (Confronterend gedrag): In een creatief team kunnen confrontaties soms leiden tot destructieve conflicten. Stel je voor dat David, Creative Director en Linda, strateeg voortdurend tegen elkaar ingaan bij het bespreken van creatieve concepten. Communicatietraining kan hen helpen om hun assertiviteit op een productievere manier te uiten en negatieve confrontaties om te zetten in constructieve discussies.

Dit zijn maar 4 voorbeelden van hoe de Roos van Leary gedragsstijlen inzichtelijk maakt. In een communicatietraining komen er nog veel meer aan bod, en zien we ook hoe al die verschillende gedragingen effect hebben op leden binnen een creatief team.

Meer begrip van gedragsstijlen en hoe ze zich voordoen binnen creatieve teams kan teamleden om effectievere communicatiepatronen te ontwikkelen. Daarmee komt een veel harmonieuzere samenwerking tot stand, zodat het team als geheel mooiere projecten aflevert. Het creatieve potentieel van het team wordt dan optimaal benut.

Betere Communicatie versterkt de Bureaustrategie

Communicatietraining in creatieve teams heeft niet alleen interne voordelen maar kan ook de algehele bureaustrategie versterken. En dat is natuurlijk, behalve de persoonlijke ontwikkeling van mensen, het grotere doel waardoor een bureau of interne creatieve afdeling beter gaat functioneren.

Een paar voorbeelden:

Betere Klantcommunicatie: Creatieve teams moeten niet alleen intern effectief communiceren, maar ook met klanten. Het vermogen om duidelijk en overtuigend te communiceren zal het vertrouwen van klanten vergroten. Dit is vooral belangrijk bij het bespreken van deadlines, kosten en projectvoortgang.

Efficiëntere Besluitvorming: Een goed communicerend team neemt sneller beslissingen en lost effectiever problemen op. Het project loopt gestroomlijnder en het verbetert de positie van het bureau of creatieve afdeling.

Betere Creatieve Output: Met effectieve communicatie worden creatieve ideeën beter begrepen en uitgevoerd. Met hoogwaardige projecten als gevolg.

Binnen houden van Talent: Teams die goed communiceren, zijn over het algemeen meer tevreden. Talenten houd je daardoor makkelijker binnen en blijven langer. Dat bespaart weer tijd en middelen die anders zouden worden besteed aan het werven en inwerken van nieuw talent.

Conclusie

Creatieve teams gedijen op diversiteit en innovatie, maar deze dynamiek kan leiden tot communicatie-uitdagingen. Communicatietraining, met behulp van concepten zoals de Roos van Leary, kan teams helpen om effectiever met elkaar en met klanten te communiceren. Dit leidt tot verbeterde interne samenwerking, betere klantrelaties en versterkte bureaustrategieën. Het investeren in communicatietraining is niet alleen een waardevolle stap voor creatieve teams, maar ook een strategische zet om succes op de lange termijn te waarborgen.


Wil je meer weten over hoe je met je creatieve team de onderlinge communicatie kunt verbeteren? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek of ga naar deze pagina.

Lees ook: Creativiteit in organisaties is nog steeds een onderontwikkelde skill. 

Deel dit artikel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

2 x per maand inspiratie ontvangen. Kunst, creativiteit, campagnes, cases en trainingen.

Social Media

Cases, kennis en blogs

design-thinking

De Design Thinking Methode. Zo werken de 5 fases voor Innovatie

Design Thinking is geen magische toverspreuk voor ontwerpers, noch is het een geheim genootschap van creatieve denkers. Het is een benadering van probleemoplossing die iedereen kan omarmen. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van Design Thinking, waarbij we de spelregels, verschillende vormen van innovatie, de rollen en attitudes, en de 5 fases verkennen.

Lees verder »
Creatieven kunnen niet altijd aan staan

Creatieve professionals kunnen niet altijd áán staan

De héle dag creatief. Hoezo kan dat niet? Creatieve professionals zijn van onschatbare waarde voor het succes van je team en organisatie. Ze hebben het vermogen om grenzen te verleggen, originele ideeën te genereren en innovatieve oplossingen te vinden. Toch is het belangrijk om te erkennen dat creatieven niet de hele dag door kunnen gaan met het leveren van hoogwaardige creatieve output. Hoe kun je hier als organisatie en manager mee omgaan?

Lees verder »
Scroll to Top

Wil jij gratis inspiratie in je mailbox?

Ontvang 1 x per maand onze nieuwsbrief

Ik wil meer informatie over deze training

Naam

TRAININGSDATA
27/28 nov en 11/12 dec (vol)
22/23 jan 5/6 febr 2024
4/5/18/19 maart 2024
27/28 april en 10/11 mei

TIJDEN
Van 10:00 tot 16:00.

PRIJS
€1899,- EX BTW

EARLY BIRD KORTING
€100,- Early bird korting als je uiterlijk een maand voor aanvang betaalt.

LOCATIE
Drievriendenstraat 26, 3014 JS, Rotterdam.

BTW-VRIJE FACTUUR?
Dat kan! Geef het aan bij je inschrijving.

BARTEREN
We ruilen graag onze kennis tegen een mooi aanbod. Klik hier voor informatie.