Boekentip: #Contentrecht zet juridische brei om in gewone-mensen-woorden

Het boek #Contentrecht zet complexe juridische taal om in gewone-mensen-woorden. Met een vleugje humor. Een aanrader voor alle content makers.

Gedegen kennis van informatierecht is een must voor iedere professional die zich bezighoudt met het maken en verspreiden van content. Tijdens mijn studie Communicatiewetenschap was het vak Informatierecht dan ook verplichte kost. Een vak dat ik oprecht leuk en zeer relevant vond. Met name omdat ik al vroeg wist dat schrijven en creëren voor mij een innerlijke voorwaarde is voor een vervuld professioneel leven. Dan is enige kennis van zaken als auteursrecht en intellectueel eigendom noodzakelijk. Dat Informatierecht voornamelijk draaide om het bestuderen van wetboeken en jurisprudentie, deed me echter ook beseffen dat een volwaardige rechtenstudie niet mijn kopje thee zou zijn geweest.

Daarom word ik ontzettend blij van #Contentrecht, het nieuwste boek van juriste (en content marketeer) Charlotte Meindersma, bekend van Charlotte’s law & fine prints. In het boek legt Meindersma de relevante wettelijke regels uit in gewone mensen taal. Vergezeld van verhelderende voorbeelden. In tien hoofdstukken komen de belangrijkste rechten aan bod, zoals het auteursrecht, portretrecht en andere wetten en regels over het beschermen en correct gebruiken van content. In welke vorm dan ook. Het boek is medio vorig jaar verschenen en up-to date qua recente wetgeving, zoals de AVG. Fijne leesvoer om de ontwikkelingen bij te houden. Of om überhaupt over contentrecht te leren. Want wat wel en niet mag in het contentland is lang niet bij iedereen bekend.

 

Het boek #Contentrecht, ook bij Verdenkers in de kast.

#Contentrecht, ook bij Verdenkers in de kast.

Infographics en vlog’s

Behalve heldere uitleg, bevat het boek #Contentrecht ook infographics die de stof overzichtelijk maken. Het fijne is dat deze infographics ook online te downloaden zijn via de website Charlotte’s Law. Kun je lekker ophangen op kantoor en snel checken als je twijfelt. Ook vind je op de website een leuke Blog waar Charlotte in video’s specifieke rechtsonderwerpen uitlicht. Zoals onderstaande vlog waarin ze kort en bondig uitlegt wat Auteursrecht inhoudt.

 

Conclusie?

Het boek #Contentrecht is een aanrader voor alle contentmakers: journalisten, bloggers, vloggers, fotografen, videomakers, ontwerpers e.a. Want ook al maken we verschillende soorten content, de rechten en beperkingen gelden voor ons allemaal.

Auteur: Dzenita Camo
Omslagfoto: Freepik.com

 

omslagfoto-online-leren