Augmented reality ontsluit nieuwe vormen om oude kunst te beleven

Ervaar een anatomische les van Rembrandt of waan je onder de sterrenhemel van Van Gogh

Is het altijd je droom geweest om een beroemd schilderij binnen te stappen? Tegenwoordig kan dat steeds vaker. Zo lanceerden het Mauritshuis en Nationale Nederlanden onlangs de app Rembrandt RealityMet behulp van augmented reality brengt de app Rembrandts schilderij “De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp” tot leven. Via de eigen smartphone of tablet stapt de kijker in het Anatomisch Theater uit het schilderij. Daar kan de kijker over de schouder van dr. Nicoles Tulp en zijn collega’s meekijken terwijl ze het lichaam van Aris Krindt bestuderen. Het doel van dit project? Jongeren kennis laten maken met Rembrandt door gebruik van technologieën waar zij beter mee vertrouwd zijn.

De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp – Rembrandt. Foto: Mauritshuis.

Augmented Reality wordt steeds vaker gebruikt om een nieuwe beleving te creëren rondom kunstwerken. Niet zelden gaat het om werken van oude meesters, zoals Rembrandt, Vermeer en Van Gogh. Dit soort projecten bewijzen in onze ogen dat technologie een bijzondere bondgenoot kan zijn om bekendheid met en waardering voor kunst te bevorderen bij een brede en jonge doelgroep. Het is met name mooi dat werken van oude meesters door gebruik van moderne technologieën nieuwe dimensies kunnen krijgen.

In de afgelopen jaren zijn in binnen en buitenland een aantal bijzondere augmented reality kunst ervaringen gerealiseerd. Hieronder een aantal toffe voorbeelden.

Atelier des Lumières

In februari van dit jaar is in het Paris Atelier des Lumières de bijzondere Van Gogh expositie Starry Night geopend. Met behulp van verschillende moderne technologieën, waaronder AR, is een heuse 3D experience gecreëerd. De bezoeker stapt letterlijk de wereld van Van Gogh binnen. In een ruimte waar van vloer tot aan het plafond schilderijen van de beroemde meester worden geprojecteerd. Niet als statische hologrammen, maar als bewegende beelden die in elkaar overvloeien. Al dansend en draaiend smelten ze samen met de ruimte tot een groot nieuw dynamisch kunstwerk.

Art Gallery Ontarion

In 2017 gebruikte kunstenaar Alex Mayhew een AR-app om de kunstwerken in Art Gallery Ontarion (Toronto, Canada) tot leven te wekken. In onderstaande video ervaar je zelf wat de bezoekers zagen als ze de app op de schilderijen richtten. Compleet nieuwe en verrassende werelden, dat kunnen we je alvast vertellen.

Moco Play

In oktober 2018 lanceerde het Amsterdamse Moco Museum de app Moco Play. Met deze gratis app kunnen bezoekers van het museum de werken van onder andere Andy Warhol, Keith Haring en Yayoyi Kusama virtueel tot leven wekken.

Gemeente Zoetermeer

Kunstwerken vind je niet alleen in musea en galeries, maar ook in bedrijfspanden, horeca, hotels en overheidsgebouwen. Zo vind je in het Stadhuis van gemeente Zoetermeer een kleine collectie van bijzondere kunstwerken. Ook Gemeente Zoetermeer zet augmented reality in om een extra belevenis te koppelen aan hun kunstcollectie. Het leuke is dat een aantal werken via de bijbehorende app ook vanuit huis ‘tot leven gewekt’ kunnen worden.

‘De man die vuur geeft’ van Jan Fabre op het Stadhuisplein in Zotermeer is een van de werken die met AR tot leven gewekt kan worden. Foto: Gemeente Zotermeer.

Design Thinking als innovatieversneller

Inspireren technologische ontwikkelingen jou ook tot nieuwe ideeën en innovaties? In onze tweedaagse training Design Thinking leer je deze methode gebruiken om structuur en richting te geven aan je innovatieproces. Design Thinking wordt ook aangeboden als incompany training aan teams. 

Auteur: Dzenita Camo
Omslagfoto: Atelier des Lumières

Het belang van beeldtaal: de creatieve tool om krachtiger op te vallen als merk

Blockchain en (digitale) kunst, een gelukkig huwelijk?