De 80’s design revival: van airbrush tot neon

De oplettende trendvolger weet natuurlijk al lang dat het er aan komt.. en toch is het dan heerlijk om het echt te zien gebeuren. Waar ik het over heb.. over de 80’s revival in design.

De 80’s zijn weer terug in beeldcommunicatie, van de poster van Stranger Things tot de 3d lettering met neon glow in logo’s. Zit je er niet bovenop dan heb je dat misschien gemist. Daarom hier de drie leukste voorbeelden.

3 voorbeelden waarin je de 80’s design revival herkent:

Airbrush illustraties

Tieners uit de jaren ’80 en moderne vintage lovers kennen ze vast nog. De iconische airbrush Illustraties. Meestal tekeningen van dames met hoge jukbeenderen en zwaar opgemaakte ogen. Als jij een tijdgenoot bent van mij dan heb je vast je eigen heel persoonlijke herinnering aan deze designs.
Dus..voor wie ze heeft gemist heeft we goed nieuws: airbrush illustraties zijn weer helemaal in. En daar word ik heel gelukkig van. En trendsetter Katy Perry blijkbaar ook getuige het artwork voor haar nieuwe tour.

80's design revival: van airbrush tot neon

Mijn persoonlijke herinnering hangt vast aan iets wat ik dagelijks in en uit mijn schooltas haalde: de multomap met portretten van Syd Brak, Pater Sato en, in een ultieme eigen stijl, Patrick Nagel.

80's design revival: van airbrush tot neon

Patrick Nagel

80's design revivall: van airbrush tot neon

Syd Brak

80's design revival

Pater sato

Stranger things posters

In 2016 kreeg de 80’s revival een nostalgische boost met het eerste seizoen van de Netflix serie Stranger Things. En dan hebben we het niet zozeer over de comeback van de jaren ’80 It girl Winona Ryder, die een hoofdrol vertolkt. Het gaat ons om poster design. De officiële poster is namelijk een door Britse kunstenaar Kyle Lambert met de hand geschilderde hommage aan ’80 cult films zoals Star Wars en Raiders of the Lost Ark. Waar de kunstenaar zijn inspiratie vandaan haalde lees je hier en hier op Behance.

80's design revival: van airbrush tot neon

Daarnaast is, net als het plot van de serie, de typografie op de poster een vette knipoog naar boek covers van horror-meester Stephen King. Voor de promotie van het tweede seizoen van de serie die in 2017 volgde, is Netflix nog een stap verder gegaan. De zender liet een nieuwe reeks posters ontwerpen voor de serie geïnspireerd op cult horror klassiekers uit de jaren ’80. Denk Alien, Nightmare on Elm Street en Firestarter, maar dan met personages en scènes uit Stranger Things in de hoofdrol. Let ook op het kleurgebruik. Al met al een ultiem eerbetoon aan de 80’s poster designs.

80's design revival
80's design revival

Futuristische neon glow logo’s

You love it or you hate it, maar ook neon glow is weer helemaal cool. Het gebruik van neon kleuren in artwork is een van de opvallendste design elementen van de ’80’s. 3d lettering met neon glow in logo’s in het bijzonder. Wie in die tijd is opgegroeid denkt misschien aan de album cover van Money for Nothing van Dire Straits, het logo van Top of the Pops of title design in sci-fi films. En nu zien we de neon glow revival ook weer terug in de pop cultuur. Lp’s en videoclips van Janelle Monae, logo en artwork voor clubavonden en festivals.

80's design revival: van airbrush tot neon

80's design revival: van airbrush tot neon

 

Nog niet genoeg gezien? Op Pinterest staan fingelickin’ good verzamelingen..  Ga naar pinterest 80’s designs..

Wil jij meer kennis over het beeldtaal? Lees dan verder over onze training Contentcreatie en Visuele communicatie. Denk je na over een redesign/branding voor je organisatie kijk dan naar onze incompany programma’s Fresh new Brand en Brand Storytelling.

Auteurs Dzenita Camo en Lisa van Noorden

Tom of Finland. The gay icon who changed pop culture forever

Kunst en advertising, het één voedt het andere

rebranding-europe