4 lessen die innovatieve leiders kunnen leren van jazzbands

 

Innovatief leiderschap valt goed te rijmen met het ritme van jazz. Of met andere muziekstromingen die stoelen op flexibiliteit en improvisatie. Een inspirerend voorbeeld is de aanpak van Alida Dors, nieuw artistiek directeur van Theater Rotterdam. Zij gebruikt de crewmentaliteit uit de hiphop als basis voor het inrichten van haar organisatie. Multiculturele crews waarin iedereen medeverantwoordelijk is en iedereen van elkaar leert. Ook jazzbands kennen geen traditionele leider. Ze improviseren en creëren in intuïtieve symfonie met elkaar. We gieten de kern van hun aanpak in vijf lessen voor innovatieve leiders.

1. Geef een ander ruimte om te leiden

In een jazzband krijgt iedere muzikant de ruimte om een eigen bijdrage te leveren. De ruimte om te leiden. Dit gebeurt door tijdens het spelen een concert kleine rustmomenten in te bouwen die een ander de kans geven deze in te vullen. Innovatieve leiders kunnen hier veel van leren. Innovatief leiderschap draait niet om micromanagen, maar profiteert van een meer coachende leiderschapsstijl waarin
 

2. Oprecht luisteren

Bijdragen en je kansen pakken tijdens de rustmomenten vraagt om actief luisteren naar elkaar. Aandacht voor elkaar hebben en elkaars spel begrijpen, helpt om die momenten te creëren waarin een ander kan shinen. Ook binnen (creatieve) teams heeft ieder lid een eigen uniek creatief proces dat gebaseerd is op persoonlijke levenservaringen. Innovatieve leiders nemen de tijd om hun eigen creatieve proces én dat van hun teamleden te doorgronden.  Hun visie draait om het samenbrengen van deze diverse vormen van creativiteit, zodat ieders unieke werk- en denkwijze benut wordt. Daarmee versterken zij het collectieve creatieve en innovatieve proces van het team.

teambuilding

3. Het enige dat vast staat is het raamwerk

Voor jazz ensambles is de muziek op papier slechts een raamwerk, de inhoud evolueert al improviserend tijdens het spel. Een vorm van geleide autonomie. Ook innovatieve leiders scheppen de kaders voor vooruitgang en geven vervolgens ruimte aan hun teamleden om daar invulling aan te geven. De leider zelf managet verwachtingen, inspireert zijn team en maakt bottlenecks bespreekbaar.

4. Oude werkwijzen durven weggooien

De meest succesvolle jazzbands innoveren doorlopend. Dat doen ze door voortdurend te heroverwegen wat in het verleden werkte. Ze zijn in staat om een nieuw ritme toe te passen of een nieuw instrument te introduceren, vaak vanuit het initiatief van een van de leden. Het feit dat elk optreden anders is dan de vorige, betekent dat een continue lus van afleren en leren een fundamenteel principe voor de band als organisatie wordt.

Een goede innovatieve leider is ook in staat om andere denkwijzen te introduceren. Waardoor niet alleen zijn of haar team creatiever wordt, maar de hele organisatie en haar cultuur. Nieuwe ontwikkelingen en koerswijzigingen in een organisatie vragen vaak om nieuw gedrag. Vastgeroeste of verouderde manieren van denken moeten op de schop. Een innovatief leider neemt daarin het voortouw.

Auteur: Dzenita Camo
Omslagfoto: Freepik
Foto in artikel: Versdenkers

Activeer de creatieve denk- en doe kracht in je organisatie

Waar creativiteit is, is vernieuwing. Dat maakt organisaties wendbaarder en frisser. Klaar om in te spelen op verandering. Wij ontsteken het creatieve doen en denken wat daarvoor nodig is. Versdenken is voorop lopen.

Deel dit artikel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

2 x per maand inspiratie ontvangen. Kunst, creativiteit, campagnes, cases en trainingen.

Social Media

Cases, kennis en blogs

Scroll to Top

Wil jij gratis inspiratie in je mailbox?

Ontvang 1 x per maand onze nieuwsbrief

Ik wil meer informatie over deze training

Naam

TRAININGSDATA

7/8/28/29 november (VOL)
7/8/21/22 december
11/12/23/24 januari
6/7/20/21 maart
8/9/22/23 mei
19/20 juni + 3/4 juli

TIJDEN
Van 10:00 tot 16:00.

PRIJS
€1899,- EX BTW

EARLY BIRD KORTING
€100,- Early bird korting als je uiterlijk een maand voor aanvang betaalt.

LOCATIE
Drievriendenstraat 26, 3014 JS, Rotterdam.

BTW-VRIJE FACTUUR?
Dat kan! Geef het aan bij je inschrijving.

BARTEREN
We ruilen graag onze kennis tegen een mooi aanbod. Klik hier voor informatie.