Kunst kopen met een klein budget. Zo doe je dat

Kunst kopen met een klein budget. Zo doe je dat

Vorige week kocht ik op Catawiki een litho van een jeugdidool: Karel Appel. As we speak wordt onderzocht of het een echte of een nepperd is. Ik mag het terugbrengen als de experts twijfelen.

Met hedendaagse kunst heb je daar geen last van. Koop jij wel eens kunst? In dit artikel op Vice vertellen verse kunstkopers waarom, en voor hoeveel ze kunst hebben gekocht op de Affordable Art Fair. En onderaan dit artikel zie je mijn aankoop.

door Anne Myrthe Korvinus

Kunst kopen is toch wel een relatief duur ding om te doen. Gelukkig is er de Affordable Art Fair, waarvan de naam doet vermoeden dat daar dus een heleboel betaalbare kunst te scoren is. Afgelopen weekend ging ik er eens kijken, om te zien wat voor werken de mensen daar voor een prikkie kochten en vervolgens in een jasje van bubbeltjesplastic trots mee naar huis namen. En ik leerde vooral dat betaalbare kunst kopen nog steeds een relatief duur ding is om te doen.

Zoals je van een kunstbeurs verwacht, werden de stands bevolkt door sober zwart geklede vrouwen en mannen met perfect gekamde snorren. Alles werd uit de kast getrokken om de meute naar de koopwaar te trekken. Er was een galerie die dat met pepernoten deed, een ander koos voor champagne – waarvoor dank, trouwens. Maar wat werd er zoal aan kunst voor een zacht prijsje gekocht? Enkele blije spekkopers deelden met ons hun zojuist aangeschafte pareltjes.

Kunstwerk: Structure of Dreams (2013) Ruxandra Cristina BOCIN-DUMITRIU

Inge Verschoof (25)
Prijs: 1000 euro

Ha! Je hebt je moeder meegenomen, betekent dit dat zij heeft betaald?
Het was een cadeau voor mijn afstuderen. Ik wilde eigenlijk gewoon iets samen met mijn moeder doen. Maar dit is ook heel vet.

Kreeg je een budget waar je je aan moest houden? 
Een beetje. Mijn moeder zei dat ze tweeduizend euro bij zich had.

Had je dat hiervoor over gehad? 
Dat is wel echt veel voor een foto. Het is uiteindelijk niet mijn geld, maar ik denk dat 1500 misschien wel had gekund. Maar ik heb een heleboel mooie dingen gezien die vierduizend euro waren, dat vond ik voor een kunstwerk toch wel nét te ver gaan.

Was dit kunstwerk dan wel wat je zocht?
Dit is mijn eerste kunstwerk ooit, dus ik had echt geen idee. Ik was wel op zoek naar iets wat tijdloos is. Het moest niet te perfect zijn. Je ziet veel dingen die te perfect zijn. Ik vind perfecte vrouwen niks. Of mensen. Of een gelukkig gezinnetje hier in het midden. Dan vind ik het niks.

 Ga je nu je aankoop vieren?
Nou toevallig ga ik vanavond naar Museumnacht, dus ik heb een ontzettend culturele dag. Maar nu ga ik eerst lekker een biertje drinken met mijn moeder.
Kunstwerk:Oevre Artististe Pascal Gillard

Gerrit Schol (61)
Prijs: 2000 euro

Ik zie hier vooral schilderijen voorbijkomen, maar dit is andere koek.
Het is een deur van een oude lelijke eend.

Heb je iets met auto’s?
Helemaal niets. Maar ik zag het en vond het leuk. Het is onderdeel van een groter kunstwerk bestaande uit negen delen.

Maar tweeduizend euro is best een hoop geld. 
Ze vroegen meer, maar ik ben begonnen met afdingen. Hij was 2700, maar wij hebben er tweeduizend voor betaald.

Wat een deal.
Ik denk dat ze gewoon dingen wilde verkopen, want ik denk niet dat zij veel verkopen. Ze noemen het wel de Affordable Art Fair, maar dat vind ik wel tegenvallen. De prijzen zijn redelijk aan de hoge kant voor de normale mens.

Daar kan ik me in vinden. Voor een prikkie kun je hier niet echt wat vinden. 
Het wordt allemaal zo opgeblazen. Die galeriehouders bijvoorbeeld: die moeten dan ineens met een rode broek, een roze stropdas en een blauwe bril rondlopen. Maar het enige wat ze kunnen is kunst verkopen. Kunstenaars doen daar soms aan mee, zo geef je kunst een soort externe status die het in mijn visie niet heeft.

Het is eigenlijk gewoon business hier.
Het is heel simpel. Die hele kunstwereld is net zo’n enge wereld als de vastgoedwereld of drugswereld. De bedrijfsstructuren zijn hetzelfde. Ik heb daar niet mee te maken, maar de meeste kunstenaars moeten toch vreten.

Die maken dingen die lekker verkopen bedoel je?
Nou het valt me wel heel erg tegen. Je ziet een heleboel herhaalpapegaaien, dan hebben ze het idee dat het leuk is en maken ze vijftien keer hetzelfde en zit er totaal geen evolutie in. Dat is jammer.

 

En tot slot mijn eigen aankoop:

Kunstwerk: Le Clown. Karel Appel 1967. Oplage 44/99. €450,-

Meer foto’s en interviews vind je op VICE.

Neem contact op

We komen zo snel mogelijk bij je terug